Çin’de Sahte Nüfus Kayıtları Skandalı

Çin’de birden fazla nüfus kaydı olan kişilerin sayısı artarken, polis geçen yıl 790 bin sahte nüfus kayıtlarını iptal etti.

Çin’de birden fazla nüfus kaydı olan kişilerin sayısı artarken, polis geçen yıl 790 bin sahte nüfus kayıtlarını iptal etti.

Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Çin’de ‘’hukou’’ olarak adlandırılan nüfus kütüğü kayıt sisteminde skandal ortaya çıktı.

Bir kişinin aynı anda değişik şehirlerde nüfus kaydının bulunduğu ve olayın medyaya yansımasının ardından Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın soruşturma başlattığı kaydedildi. Şu ana kadar bazı kişilerin gözaltına alındığı ve incelemelerin Çin’in Ahhui ve Jiangxi eyaletlerinde yoğunlaştığı belirtildi.

Araştırmalarda bu işin aracılar ve rüşvete bulaşmış polislerce yapıldığı ve ticarete dönüştüğü ifade edildi.
Medyaya göre, her bir sahte nüfus kaydının fiyatının 30 bin yuandan fazla (yaklaşık 5 bin dolar) olduğu açıklandı.

CCTV’nin haberinde, resim tanıma sisteminin yardımıyla sahte kayıtlara ulaşıldığı kaydedildi.

Haberde, şüphelilerin hukou sistemindeki boşluklardan yararlandığı ve bazı yerel polislerin görevlerini ihmal ettiğinin anlaşıldığı da vurgulandı.

Yüksek düzeyli sahte hukou vakalarının baskısıyla bakanlığın 2013 yılında sahte nüfus kaydı çetesini çökerttiği ve 790 bin sahte kaydın iptal edildiği de ifade edildi.

Bakanlık, sistemdeki boşlukları düzeltileceği ve rüşvete bulaşan yetkilileri adalete teslim edeceğini açıkladı.
Çin, köyden kente göçü engellemek için 1950’lerin sonunda hukou uygulamasını getirmişti. Ülkede uzun yıllardır tartışma konusu olan hukou sistemine göre, kendi nüfus kaydının dışındaki şehirlere gidenler, buradaki istihdam, eğitim ve diğer sosyal haklardan o şehrin yerlileri kadar yararlanamıyor yada çok az yararlanıyordu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri