Çin’de Komünist Parti'nin Eski Politbüro Üyesi Bo’nun Hapsi Onandı

Çin'in lideri olma ihtimali yüksek siyasetçilerden olan ancak kendisi ve eşinin karıştığı suçlardan dolayı hakkında ömür boyu hapis cezası verilen Bo Xilai’ın bu cezası onandı.

Çin'in lideri olma ihtimali yüksek siyasetçilerden olan ancak kendisi ve eşinin karıştığı suçlardan dolayı hakkında ömür boyu hapis cezası verilen Bo Xilai’ın bu cezası onandı.

Shandong Eyaleti Yüksek Halk Mahkemesi, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu'nun eski üyesi Bo Xilai'ye verilen ömür boyu hapis cezasını bugün onadığını açıkladı.

Bo’nun mahkemesinin görüldüğü Çin'in Shandong eyaletinin Jinan şehrindeki Orta Seviyeli Halk Mahkemesi, Bo’yu 22 Eylül'de yolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.

Bu karar eşi de hapiste olan Bo tarafından temyiz edilmişti. Ancak yüksek mahkeme onamaya ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. Bo’nun ve avukatının temyiz gerekçelerini gerçekçi ve hukuki kanıt açısından yeterli bulmayan yüksek mahkeme, ilk mahkeme kararını yerinde buldu. Çin medyasına göre, yüksek mahkeme, alt mahkemenin kararındaki gerçeklerin açık, kanıtların kesin ve yeterli, ceza ve süresinin uygun olduğu ve yargılama prosedürünün de yasalara uygun olduğuna hükmetti

Çin'de "Küçük Prens" olarak tanınan 64 yaşındaki Bo, Dalian şehrinin belediye başkanı, Liaoning eyaleti valisi, Chongqing şehri valisi ve Çin Ticaret Bakanlığı görevlerinde de bulunmuştu.

Çin’de "asrın davası" olarak nitelendirilen ve ülke gündemini uzun süre meşgul eden dava 5 gün sürmüş ve eşinin de aleyhinde tanıklık yaptığı Bo Xilai, hakkındaki bütün suçlamaları reddetmişti. Çin Komünist Partisi’nin yolsuzlukla imtihanı olarak değerlendirilen dava, İngiliz işadamı Neil Heywood’un, Bo’nun ÇKP Sekreteri olarak görev yaptığı Chongqing şehrindeki bir otel odasında ölü bulunması ile başlamıştı. Soruşturma sırasında Bo’nun eşi olan Gu Kailai’nın iş anlaşmazlığı nedeniyle İngiliz işadamını zehirleyerek öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Cinayeti itiraf eden Çinli siyasetçinin eşi, 2 yıl ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri