Çin’de 4 Profesöre Yolsuzluk Kelepçesi

Çin’de devletin bilimsel araştırma fonlarında yolsuzluk yaptıkları iddia edilen 4 ünlü profesör tutuklandı. Çin’in devlet medyasına göre, söz konusu fonlardan yapılan ve 7 kişinin karıştığı yolsuzluk miktarı ise 25 milyon yuen (4,16...

Çin’de devletin bilimsel araştırma fonlarında yolsuzluk yaptıkları iddia edilen 4 ünlü profesör tutuklandı. Çin’in devlet medyasına göre, söz konusu fonlardan yapılan ve 7 kişinin karıştığı yolsuzluk miktarı ise 25 milyon yuen (4,16 milyon dolar).

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Disiplin Denetleme Komisyonu'nun açıklamasında, 2012 yılında 5 üniversiteden 7 profesörün yolsuzluğa katıştığı kaydedildi.

Bunlardan en meşhuru ise ülkede 2002 yılında büyükbaş hayvan klonlaması yapan ilk kişi olarak bilinen Pekin’deki Çin Tarım Üniversitesi'nde görevli genetik uzmanı Li Ning.

Zhejiang Üniversitesi’den profesör Chen Yingxu ise, bu yılın başlarında fonlardan yaklaşık 10 milyon yuan çalmak suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Haberlerde, fonların Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetildiği ve bakanlığın yaptığı iç soruşturmada, tutuklanan dört profesör dahil sekiz kişinin cezalandırıldığı ifade edildi.

Çin hükümeti, bilimsel yenilik çerçevesinde 2012 yılında araştırma ve geliştirme için 1 trilyon yuan (166,6 milyar dolar) ya da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 1,97’si kadar para harcamıştı. Bu rakam 2013 yılında yüzde 2,05 seviyesine ulaşarak ilk kez yüzde 2’yi aşmıştı.

Bununla birlikte bakanlık, büyük miktardaki paranın kötüye kullanıldığını duyurdu.

Çin’de yolsuzlukların üzerine daha fazla gidileceğini söyleyen ve bu konuda sıfır müsamaha gösterileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yolsuzlukların merkezinden olan ÇKP’nin sıkı yönetilmesi gerektiğini ifade etmişti. Yolsuzluklarla mücadelenin toplumun her kesimine yayılacağı ve bunun şimdilik bir başlangıç olacağı açıklanmıştı.

Son olarak geçtiğimiz gün Guangzhou şehrinin parti sekreteri Wan Qingliang, hakkındaki rüşvet iddialarının ardından partideki görevinden uzaklaştırılmıştı.

Geçen yıl Haziran ayından beri başlatılan yolsuzluk incelemelerinde yaklaşık 8 bin 200 yetkili ve ÇKP üyesi kamu parasını, hediye, yeme içme ve eğlence alanlarında yanlış kullanmadan dolayı cezalandırılmıştı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri