Çin’de 27 Uygur Ölüm Cezası Aldı

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde 27 Uygur, 37 kişinin öldüğü saldırıyı organize etmekten idam cezasına çarptırıldı.Çin medyasına göre, Temmuz ayında Kaşgar’ın Shache ilçesinde 37 sivilin ölümünden...

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde 27 Uygur, 37 kişinin öldüğü saldırıyı organize etmekten idam cezasına çarptırıldı.

Çin medyasına göre, Temmuz ayında Kaşgar’ın Shache ilçesinde 37 sivilin ölümünden sorumlu tutulan sanıklardan 12'sine idam, 15’ine de 2 yıl ertelemeli ölüm cezası verildi. Çin, söz konusu saldırıları terörist saldırı olarak nitelemişti.

Kaşgar’daki Orta Dereceli Halk Mahkemesi’nin kararı, bölgedeki hükümetin resmi sitesinde duyuruldu. Şincan hükümetinin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 37 sivil 28 Temmuz’da Yarkant kasabasında gerçekleştirilen ‘’terörist’’ saldırıda ölmüş, güvenlik güçleri de 57 ‘’teröristi’’ vurarak öldürmüştü. Ölüm cezası alan 27 kişiden hariç 9 kişi ömür boyu hapis, diğer 20 kişi de 4 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların isimlerinden hepsinin Uygur olduğu anlaşılıyor.

Bu arada devlet televizyonu CCTV de bu sabah Sincan'da motosikletli iki saldırganın bir kadın polisini acımasızca ve vahşice bıçaklayarak öldürdüğünü duyurdu.

Geçen iki yılda Uygurlarla Han Çinliler arasında çıkan çoğunluğu şiddet olaylarında yüzlerce kişi ölmüştü.

Öte yandan yetkililer, kısa süre önce yaptığı açıklamada, bu yılın ilk yarısında terörizm bilgilerini internette yaymak suçlarından 50 şüphelinin Pekin’de tutuklandığını duyurdu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri