Amiral Harris, Avustralya'da bir toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Denizi'nde denizi doldurarak oluşturduğu suni adaları "Çin Seddi"ne benzetti ve "Kum Seddi" olarak niteledi.
Çin'in mercan adalarına kum pompalayıp üzerine beton dökerek 4 kilometrekareden büyük bir yapay kara parçası oluşturduğuna dikkati çeken Amiral Harris, söz konusu inşaatın ne için yapıldığı konusunda ciddi soru işaretleri bulunduğunu belirtti.
'ENDİŞE VERİCİ'
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, 27 Şubat'ta Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Denizi'nde gemileri için yeni bir merkez ve olası uçak pistleri inşa ettiği uyarısında bulunmuş, inşaatları devam eden karakollara ne tür silah ve personel konuşlandıracağının henüz bilinmediğini belirtmişti.
Clapper, Çin'in son 1,5 yılda Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin ve tartışmalı adalar yakınında petrol arama kararı almasının "endişe verici" olduğunu bildirmiş ve Çin'in 1948'de yayımlanan "Dokuz Çizgili Harita"ya dayanarak, Güney Çin Denizi'nin yaklaşık yüzde 80'inin kendi karasuları olduğunu iddia etmesini "aşırı" olarak nitelemişti.
FİLİPİNLER ŞİKAYET ETMİŞTİ
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), Spratly Adaları'ndaki Gaven Kayalıkları'nda 2003 yılından bu yana askeri birlik ve garnizon bulunduran Çin'in, geçen yıl bölgede 18 dönümden daha büyük yapay ada inşa ettiğini ve ada üzerinde yapılan yeni binanın uçaksavar kulesine benzediğini açıklamıştı.
Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor. Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri konusunda Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesine şikayette bulunmuş Vietnam'da ise Çin karşıtı gösteriler düzenlenmişti.