Çin Ve Katar’dan Petrol Ve Gaz İşbirliği

Çin ve Katar petrol ve gaz alanında işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in davetlisi olarak pazar günü Çin’e 3 günlük resmi ziyarette bulunan Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad al-Thani, Çin ile işbirliğini...

Çin ve Katar petrol ve gaz alanında işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in davetlisi olarak pazar günü Çin’e 3 günlük resmi ziyarette bulunan Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad al-Thani, Çin ile işbirliğini derinleştirecekleri sözünü verdi.

Çin medyasına göre, dün Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Başbakan Li Keqiang ile görüşen Şeyh Tamim, ülkesinin Çin ile ilişkilerini geliştirip derinleştireceğini ifade etti. Çin’in Katar ile enerji alanında uzun süreli, kapsamlı ve stratejik ilişkiler kurmayı umduğunu vurgulayan Başbakan Li ise, ülkesinin Katar ile ayrıca petrol ve gaz arama ve geliştirme, sıvılaştırılmış milli gaz üretimi ve petrokimya endüstrisinde entegre işbirliğini güçlendirmeyi arzuladığını söyledi. Katar’a Çinli şirketlerin üst ve alt blok keşif programlarına daha fazla katılmasını sağlaması çağrısı da yapan Li, Katar'ın yüksek hızlı tren projelerinde yer almak istediklerini belirtti.

Li ayrıca, Katar ile yatırım ve finansal işbirliğini genişletmek, Çin parası RMB’nin takas işbirliğini yapmak ve ortak bir uluslararası ham petrol pazarının oluşturulmasına destek sözü verdi. Tamim ise Çin ile enerji işbirliğine öncelik vereceklerini ve daha çok Çinli şirketlerin Katar’a yatırım yapmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Çin Başbakanı görüşmede, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) dönem başkanlığını alacak Katar’ın, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21'inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu'nun inşasını desteğinin yanı sıra Çin-KİK serbest ticaret bölgesi müzakerelerinde olumlu rol oynamasını istedi. Tamim de Katar’ın Çin-KİK işbirliğine destek olacağını açıkladı.

KATAR, ÇİN PARASININ ORTA DOĞU’DAKİ TAKAS MERKEZİ OLUYOR

Öte yandan Katar medyasına göre, Katar, Çin para birimi yuan ya da RMB takas işlemleri için Orta Doğu'nun ilk merkezi olacak. Bu adımın uzun vadede Körfez’deki petrolün ihraç edildiği ülkelerin, ABD dolarına bağımlılığını azaltabileceği de kaydedildi.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası dün, Çin Endüstri ve Ticaret Bankası’nın (ICBC) Doha branşını Katar’da RMB’nin takas işlemlerini yapması için görevlendirdiğini açıkladı. RMB’nin küresel kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan Çin, son iki yılda Tayvan, Singapur, Londra, Frankfurt, Paris, Lüksemburg ve Seul’de takas bankalarını görevlendirmişti.

Çin’in özel yönetim bölgeleri Hong Kong ve Makao’da daha önce RMB takas bankası bulunuyordu. Sydney’in de bu ay imzalanacak anlaşma uyarınca listeye dahil edilmesi bekleniyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri