Çin: Uygur Bölgesinde 200’e Yakın ‘’terörist Eylem’’ Oldu

Pekin yönetimi, geçen yıl Uygur Türklerinin yaşadığı Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 200’e yakın ‘’terörist eylem’’ yapıldığını öne sürdü.

Pekin yönetimi, geçen yıl Uygur Türklerinin yaşadığı Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 200’e yakın ‘’terörist eylem’’ yapıldığını öne sürdü.

‘’Cihat’’ ismiyle düzenlenen söz konusu eylemlerin 2009’dan beri hızla artış gösterdiği ve bölgeye en büyük tehdit olduğu belirtildi.

Çin’in devlet medyası, saldırıları düzenleyenlerin ‘’yalnız kurt’’ gibi bireysel yada küçük gruplar halinde hareket ettiklerini ve çoğunun 30 yada altında yaş grubundaki kişiler olduğunu kaydetti.

Öte yandan merkezi ABD'de bulunan ve küresel terör örgütlerini izleme kuruluşu olan SITE'nin internet sitesinden yayınlanan ses kaydına göre, Çin hükümetinin sembolik kalbi konumundaki Tiananmen Meydanı'nda 28 Ekim'de düzenlenen ve Çin’in terör saldırısı olduğunu söylediği saldırının bir ‘’cihat operasyonu’’ olduğu kaydedildi.

Ses kaydının sahibinin Türkistan İslam Partisi (TIP) lideri Abdullah Mansour olduğu iddia edildi ve kayıtta, saldırıyı yapanların mücahit olduğunu söylediği ifade edildi.

Ses kaydında TIP’ın söz konusu saldırının sorumluluğunu açıkça üstlenip üstlenmediği belirtilmezken, kayıtta daha fazla şiddet eylemi düzenleyecekleri tahmininde bulunulduğu belirtildi.

Çin Uluslararası Radyosu’na göre ise ‘’Çin'in terörle mücadele kuruluşlarında görev yapan ve ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, "Türkistan İslami Partisi"nin aslında "Doğu Türkistan Hareketi" olduğuna dikkat çekerek, örgütün Suriye'deki iç savaşa militan gönderdiğini açıkladı.’’ denildi.

Tiananmen Meydanı'ndaki saldırıda 3 saldırgan ve iki turist olmak üzere 5 kişi ölmüş, 40 kişi de yaralanmıştı. Saldırganlar, bir jeep ile Tiananmen Meydanı’nda yer alan ve İmparatorluk Sarayı olarak da bilinen Yasak Şehir’in girişindeki Mao’nun resminin bulunduğu kalabalık alana dalmış ve araç kısa sonra infilak etmişti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri