Çin Türkiye Kardeşliğine Yeni Harç

Bugüne kadar Çin’de yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali başladı.

Bugüne kadar Çin’de yapılan en büyük kültür ve yemek festivali olma özelliğine sahip Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali başladı.

Şanghay Mart Fuar alanında düzenlenen festivalin resmi açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu. Fuar alanında düzenlenen açılış merasimine Çin Şanghay Üreticiler ve ithalatçılar Odası Başkanı Feng Zheng Zhou’nun konuşması damga vurdu. ‘’Çin’den Türkiye’ye Yüz Entelektüel’’ programı kapsamında geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’ye gittiğini anlatan Feng, “Dünyada Türkiye’den güzel bir ülke yok. Türkiye’de mavi gök, mavi deniz, mavi cami ve mavi duygular var. Türkiye doğu ile batının birleştiği, tarih ve bugünün güzelliklerinin bir araya geldiği bir ülke. Festivali düzenleyen Türk dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Feng Türkiye ile ticari rakamların 20 milyar doları aştığını belirterek, “Dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen burada. İki ülke ilişkilerde onun gibi uzun olur. Programla Türkiye’yi daha çok Çinlinin seyahat etmesini istiyorum.” şeklinde konuştu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın referansıyla, Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) ve Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) işbirliğiyle düzenlenen festival Çin’in finans ve ticaret merkezi 23 milyon nüfuslu Şanghay şehrinde 3 gün sürecek. Çin’de bu yıl başlayan 2013 Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında yapılan ve Şanghay Mart Fuar Merkezi’nde 7 bin metrekarelik kapalı, 3 bin metrekarelik açık alana kurulan festivalde Türkiye'nin tarihi, kültürel ve sanatsal güzellikleri ile yemekleri, festival katılımcılarının beğenisine sunuluyor.

Açılışta konuşan TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu’da ilki düzenlenen festivalin yıllarca sürmesini iki ülke arasında ticari ve dostane ilişkilerin gelişmesine vesile olmasını diledi. ‘’İpek Yolu iki ülkeyi birleştiriyor.’’ diyen Sungurlu, “İki köklü kültür, iki köklü millet var. Daha fazlası için sizleri Türkiye’ye bekliyoruz.” dedi. Programa Türkiye’den katılan Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Merkez Valisi Şahabettin Harput, PASİAD temsilcisi Ferhan Merter de birer konuşma yaptı. ATO Başkanı Salih Bezci, Çinli konuşmacıyı anlatarak, “ Bir Çinli Türkiye’yi ancak bu kadar güzel anlatabilir. Bende onları Türkiye’ye gezmeye ve ticarete davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Şanghay Başkonsolosu Deniz Eke ise Türkiye’nin Çin’de yapacağı işler olduğunu belirterek, “Büyük işler yapılabilir, karşılıklı ticaret artırılabilir. Çin işadamları Türkiye’yi bu festival sayesinde daha iyi tanıyacaktır. Festivale katılım bizleri mutlu etmiştir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından yapılan kurdele kesimi ile festival başladı. 6-8 Ekim tarihlerini kapsayan Festivalde gün boyu mehteran, Türk Halk Oyunları, Osmanlı Kıyafetleri Defilesi, Fomget halk oyunları, sema ayini gösterileri yapıldı. Ayrıca Urfa, Bursa, Denizli, İzmir, Konya, İstanbul ve Ankara stantları ile illerin tanıtımları yapıldı. Festivalde ayrıca Çin’de eğitim gören Üniversite ve Yüksek Lisans öğrencisi 400 gönüllü çalışıyor. Öte yandan ‘’Çin’den Türkiye’ye Yüz Entelektüel’’ programı kapsamında Türkiye’ye giden Çinli entelektüellerden bazıları da festivali gezdi. Festivale Türkiye’den katılanlar arasında sanatçı Fatih Kısaparmak ve dünyaca ünlü klarnet ustası Serkan Çağrı gibi isimler de var.

ÇİNLİLER FESTİVALE AKIN ETTİ

Festivalde Türk döneri, dondurması, ebru ve hat sanatı ile el işlemeleri büyük ilgi gördü. Festivalde ayrıca dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen de Çinlilerle buluştu. Festivali gezen Çinliler, Kösen ile fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı.

Türkiye’yi mistik ve tarihi ve kültürel zenginliği ile bilen Çinliler, Şanghay’da yapılan içeriği ve büyüklüğüyle tam not alan festivale akın etti. Yağmurlu havaya rağmen festivalin ilk gününde salon tıklım tıklımdı.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan Sun isimli Çinli Bayan, Türk dondurmasının çok lezzetli olduğunu, daha önce Şanghay’ın meşhur turistlik bölgesinde yediğini söyledi. Düzenlenen festivalin renkli ve eğlenceli olduğunu dile getiren Sun, katılmaktan dolayı çok memnun olduğunu anlattı.

Türk dönerini ilk kez yediğini ve çok lezzetli bulduğunu söyleyen Çinli Bayan Wang ise, organizasyonun her açıdan çok güzel hazırlandığını ve çok beğendiğini kaydetti. Fuardaki stantlarda satılan gümüş bileklikten satın aldığını anlatan Wang, “Türk ürünleri ve yemekleri çok güzel” dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri