Çin, Suriye Sorununun Siyasi Yollarla Çözülmesini İstiyor

Çin, 2. Cenevre Konferansı öncesi uluslararası kamuoyuna, sorunun siyasi yollarla çözülme çağrısını yineledi.

Çin, 2. Cenevre Konferansı öncesi uluslararası kamuoyuna, sorunun siyasi yollarla çözülme çağrısını yineledi.
Uluslararası toplum için en acil görevin şimdi acil bir ateşkes için aracılık yapmak olduğunu söyleyen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İsviçre'nin Montrö kentinde dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la görüştü. Söz konusu konferansa katılmak için İsviçre’de bulunan Wang, 2. Cenevre Konferansı'nın öngörülen tarihte düzenlenmesinin ilerleme sayıldığına dikkat çekti. Sorunu daha da karmaşık hale getireceği gerekçesiyle Suriye sorununda kesinlikle askeri müdahaleye karşı çıkan Çin Dışişleri Bakanı, toplantıda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetiminin, muhaliflerle sadece görüşmelerle kalmayıp, bunu sürdürmesini ve devamlı bir mekanizmanın oluşturulması arzusunu da yineledi.
''Şimdi ateşkesin gerçekleştirilmesi ve barış görüşmeleri için bir çerçeve anlaşmasına varılması gerekiyor.’’ diyen Wang, mevkidaşıyla konferans öncesi ortaya attığı beş çözüm önerisini paylaştı.
Lavrov ise Suriye sorununun çok karışık olduğunu söyledi ve Suriye sorunu konusunda aynı tutuma sahip Rusya ile Çin arasındaki temasın korunmasını istedi. Lavrov ayrıca, krizden çıkışın tek yolunun, çatışan tarafları masaya oturtmak olduğuna dikkat çekti.

ABD ve Rusya tarafından ortaklaşa başlatılan ve İran hariç 35 ülkenin davet edildiği söz konusu konferans, Mart 2011’de patlak veren Suriye’deki çatışmanın sona ermesi için geçişi düzenleyecek bir organın kurulmasını amaçlıyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri