Çin, Ramazan Bayramı'na Merhaba Dedi

1,3 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de yaşayan Müslümanlar Ramazan Bayramı’na merhaba dedi.

1,3 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de yaşayan Müslümanlar Ramazan Bayramı’na merhaba dedi. Resmi rakamlara göre 20 milyon Müslüman’ın yaşadığı Çin’deki camiler Bayram namazı için doldu taştı. Büyük bir coşkunun yaşandığı yerlerin başında Çin'in başkenti Pekin'deki tarihi Niujie Camisi geliyor.

220 bin Müslüman’ın yaşadığı başkentteki diğer camiler gibi Niujie ve çevresi Ramazan Bayramı’na hazırlandı. Bayram nedeniyle cami ve çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı. Halk bayram alışverişi yaptı.

Bayram namazını kılmak için abdest alan Müslümanlar güneşe ve sıcak havaya rağmen cami ve avlusunu doldurdu. Müslümanlar buradaki Ramazan fıtır sadakası kutusuna da fitrelerini bıraktı. Cami avlusunda da sağlık görevlileri hazır bekletildi.

Erken saatlerde camiye gelen Müslümanlar namazı beklemeye başladı. Yoğun kalabalık nedeniyle cami ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Müslüman olmayanların caminin avlusuna girmesine müsaade edilmedi. Normal zamanlarda da caminin içine Müslüman olmayanlar alınmıyor.

Camiye yeğeniyle gelen Ma isimli Müslüman Bayan, çok mutlu olduğunu ve geleneksel dini bayram olan Ramazan’ı kutlamaktan büyük memnunluk duyduğunu ifade etti.

6 bin metrekare alana sahip Niujie Camisi, 996 senesinde Liao Hanedanlığı döneminde inşa edildi ve birkaç defa restorasyona uğradı. Niujie çevresindeki dükkânında yılda bir kere hazırladığı Ramazan’a has etli sulu yemeğini müşterilerine büyük mutlulukla satan Zhang adlı Çinli Müslüman da bayramda satışlarından çok memnun olduğunu söyledi.

1988 tarihinde koruma altına alınan ve Abdülhamit’in yaptırdığı Hamidiye Üniversitesi’ni de içinde barındıran Niujie Camisi, yerli ve yabancı turistler tarafından da ziyaret ediliyor.

56 farklı etnik azınlığın bulunduğu Çin'de 10 grup İslam dinine mensup. Ülkenin bazı yerlerinde Ramazan dün başlamıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri