Çin Parası Yuan, Ticari Finansmanda Euro'yu Geçti

Çin’in para birimi yuan ya da RMB, Ekim ayında Euro'yu geride bırakarak, ticaret finansmanında ikinci en çok kullanılan para birimi oldu.

Çin’in para birimi yuan ya da RMB, Ekim ayında Euro'yu geride bırakarak, ticaret finansmanında ikinci en çok kullanılan para birimi oldu.

Küresel işlem hizmetleri organizasyonu SWIFT’in açıklamasında, yuanin ticaret finansmanı ya da LC (Letters of Credit) ve tahsilattaki pazar payının Ekim 2013’te yüzde 8,6 büyüdüğü kaydedildi. Büyüme oranı Ocak 2012’de ise yüzde 1,89 idi. Yuan şu an yüzde 81,08’lik paya sahip ABD dolarının ardından ikinci sıraya yerleşti.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’in parası yu an yada renminbi (RMB) uluslararasılaşma yolunda hızla ilerliyor. Çin, ABD dolarına bağımlılıktan kurtulmak istiyor.

SWIFT, yuanin Ekim ayında en çok kullanıldığı beş ülke ve bölgeyi de Çin, Hong Kong, Singapur, Almanya ve Avustralya olarak sıraladı.

Yuanin ödeme para biriminde ise dünyada 12. sırada olduğu, payının da Eylül ayıdaki yüzde 0,86 oranından Ekim’de yüzde 0,84’e gerilediği ifade edildi.

RMB ödemeleri Ekim ayında yüzde 1,5 değer artışı yaşarken, bu dönemde diğer ödeme para birimleri büyümesi ise yüzde 4,6 oldu.

İlk olarak 2009 yılında başladığından beri Yuan ticareti hızla genişledi ve 2012 yılında Çin'in toplam ticaretinde yüzde 12’den yaklaşık yüzde 20’ye yerleşti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri