'Çin pamuk fiyatlarında artışa neden olabilir'

Güneydoğu Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Burhan Cahit Bingöl, dünyadaki ekim raporlarının açıklanması ve Çin'in alacağı pozisyonla, pamuk fiyatlarının tekrar yukarı doğru seyir izleyeceğini söyledi.

Bingöl, yaptığı açıklamada, en büyük pamuk üreticilerinden ABD'nin, ürettiği pamuğun yüzde 85'ini dünyaya satarak dünya piyasalarını kontrol altına almaya çalıştığını savundu.

ABD'nin kendi dışında rakip sayabileceği pamuk ihtiyacı olan ülkelerin üretim yapmasını istemediğini ileri süren Bingöl, şunları kaydetti:

"ABD kendi üreticisini desteklerken, dünyadaki ekim alanlarındaki azalışı tetikleyerek önümüzdeki dönemde pamuğu yüksek fiyatlara doğru çekip kar etmeyi amaçlamaktadır. Global dünyada, uydularla ve üretim raporlarıyla herkes her şeyi biliyor. Şu anda dünyada pamuk fiyatlarında aşağıya doğru bir trend var. Bunu da 'ABD ve Çin'in oyunu' olarak görüyorum. Çin de önemli bir oyuncudur. Çin mutlak suretle alıma geçecektir. Dünyadaki ekim raporlarının açıklanması ve Çin'in alacağı pozisyonla, pamuk fiyatları tekrar yukarı doğru bir seyir izleyecektir."

Pamukta fiyat istikrarsızlığı

Bingöl, Türkiye'nin geçen yıl 600 bin ton pamuk üretimi gerçekleştirdiğini ancak bu yıl ki rekoltenin daha düşük gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Türkiye'nin toplam pamuk ihtiyacının 1,5 milyon ton civarında olduğunu vurgulayan Bingöl, 900 bin ton civarındaki pamuğa 2 milyar dolara yakın para ödendiğine dikkati çekti.

Fiyat istikrarsızlığından dolayı çiftçinin geçen yıl ciddi zarar ettiğini ve doğal olarak da zarar ettiği ürünü ekmekten vazgeçtiğini vurgulayan Bingöl, şunları söyledi:

"Çiftçi zararından dolayı farklı ürünlere yönelmeye başladı. Son 10 yıldaki pamuk üretim merkezi güneydoğuda mısıra doğru bir yönelim var. Ayrıca şiddetli yağmur ve dolu da ekimlerin tekrar yapılması gerekliliğini ortaya çıkardı. Bozulan tarlalar yeniden ekiliyor. Zararlar silsilesinin devam etmesinden dolayı pamuk rekoltesinin bu yıl 380-450 bin ton aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz."

Pamuğun, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olduğuna ifade eden Bingöl, Türkiye'de tekstilin yerine konabilecek bir başka sanayi sektörü olmadığını, bundan dolayı pamuk üreticisinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri