Çin Ordusunda Yoksuzluk Depremi

Çin ordusunun lojistik bölümünde görev yapan bir generalin bulaştığı yolsuzluk ve rüşvet ülkede büyük yankı uyandırdı.

Çin ordusunun lojistik bölümünde görev yapan bir generalin bulaştığı yolsuzluk ve rüşvet ülkede büyük yankı uyandırdı.

Devlet medyasına göre, Çin’in Halk Kurtuluş Ordusu’nda (PLA) görevli üst düzey bir askerin lüks yaşam tarzı görenleri ve duyanları şaşkına çevirdi.

Ülkede süren yolsuzlukla mücadele şimdi de ordudaki yolsuzluklara uzandı. Hakkında son 2 yıldır soruşturma yapılan ordunun lojistik departmanı yardımcılığı görevine son verilen Tümgeneral Gu Junshan’ın, ilginç bir rezidansı olduğu ortaya çıktı. Gu’nun, Henan eyaletinin Puyang kasabasında kendisi için Pekin’deki ünlü İmparatorluk Sarayı ya da Yasak Şehir olarak bilinen tarihi mekana benzeyen bir rezidans yaptırdığı ileri sürüldü.

Haberlerde, Gu’nun düzinelerce mülkiyeti olduğu, altından heykellerine de el konulduğu belirtildi.

ORDU, İTİBAR PEŞİNDE

Gu’nun hakkında çıkan spekülasyonlarla ilgili, Çin ordusundan, PLA’nın itibarını korumak için henüz bir açıklama gelmediği de medyaya yansıyan haberler arasında yer aldı.

PLA Milli Savunma Üniversitesi’nden Prof. Gong Fangbin, Ağustos ayında detay vermeksizin Gu ile ilgili inceleme yapıldığını doğrulamıştı.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organlarında çıkan yorumlarda da, adını açıklamak istemeyen bir yolsuzlukla mücadele uzmanı, Çin ordusunda, özellikle lojistik bölümünde ciddi yolsuzluk olduğunu, ancak ordunun imajının sarsılmasından dolayı, PLA’daki yolsuzlukların genelde kamuoyuna açıklanmadığı söyledi.

VİLLARINDA ALTINDAN HEYKELLER BULUNDU İDDİASI

Haberde Gu’nun Pekin’de onlarca taşınmaz mülkü olduğu, kardeşinin de orduya malzeme üretmek için tesis kurduğu, Gu ailesi için de Puyang kasabasında 7 adet villa yaptırdığı ileri sürüldü.

Çin’deki Caixin adlı haber portalı da, Gu’nun yarım hektar alanı kaplayan ve resmini yayınladığı rezidansının, Pekin’deki İmparatorluk Sarayı’na benzediğini bildirdi. Haberde, bir yıl önce de Gu’nun villasında Mao’nun altın bir heykeli, altından lavabo, altın gemi heykeli ve ülkede çok pahalı satılan içkilerin kutularının tespit edildiği iddia edilmişti.

Sun Yat-sen Üniversitesi Yolsuzlukla Mücadele Çalışmaları Merkezi’nden Prof. Ni Xing, ülkeyi çevreleyen yüksek gerginlik nedeniyle ordunun büyük test altında olduğuna dikkat çekti ve "halkın güvenini desteklemek için yetkililerin, temiz bir ordunun inşası için daha açık ve şeffaf olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

Aralık 2012’de Çin Merkez Askeri Komisyonu, usulsüzlüklerin önüne geçmek için aralarında alkol yasağı ve askeri araçların kullanımı ile ilgili bir dizi katı kural getirmişti.

Göreve geldiği Mart ayından beri yolsuzlukla mücadelede ‘’sıfır tolerans’’ gösteren ve aynı zamanda ordunun da başı olan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, salı günü yaptığı konuşmada, yozlulukla mücadelenin uzun süreli çaba gerektirdiğini söylemişti.

Bazı Çinli uzmanlar, ülkede bağımsız denetim organlarının olmayışını eleştiriyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri