Çin Meclisi, Hava Kirliliği Ve Bıçaklı Saldırı Gölgesinde Toplandı

Çin’in meclisinin yıllık olağan iki toplantısından biri, hava kirliği ve tren istasyonuna yapılan ve 29 kişinin öldüğü bıçaklı saldırı gölgesinde başladı.

Çin’in meclisinin yıllık olağan iki toplantısından biri, hava kirliği ve tren istasyonuna yapılan ve 29 kişinin öldüğü bıçaklı saldırı gölgesinde başladı.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi'nin yıllık toplantısı bugün başkent Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’dan başladı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang ile Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan ve Zhang Gaoli gibi üst düzey liderlerin de katıldığı toplantının açılışında, Kunming şehrindeki tren istasyonunda yapılan bıçaklı saldırıda ölenler için saygı duruşu yapıldı.

2 bin 229 üyenin katıldığı toplantının Başkan Yardımcısı Du Qinglin, 1 Mart’taki söz konusu saldırıyı kınadıklarını ve her türlü şiddet, terörizm ve suç eylemlerinin yasalar çerçevesinde çökertilmesine destek verdiklerini söyledi.

Sonrasında ise Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi Başkanı Yu Zhengsheng, daimi komitenin bir yıllık çalışma raporunu sundu. Toplantının üyelerini sanat, siyaset ve bilim gibi toplumun her kesimindeki seçkin kişiler oluşuyor.

Toplantıya katılan ünlüleri görüntülemek isteyen gazeteciler, Çin’in bir zamanlar NBA’de oynayan basketbolcusu Yao Ming’i görüntülemek için büyük mücadele verdi.

Pekin ve çevresindeki hava kirliliğinin sağlığı ciddi tehdit eden seviyelere çıkması, toplantıya katılan üyelerin odaklandığı konuların başında geliyor. Toplantıya gelenler ile görevlilerin kirliliğe rağmen maske takmadıkları, sadece az sayıda polis ve gazetecinin kirlilikten korunmak için maskeli oldukları gözlendi. Toplantının yapıldığı Tiananmen meydanında da kirli hava ve sisten dolayı görüş mesafesi düştü.

Çin Milli Halk Meclisi’nin (ÇMHM) yılık olağan toplantısı da aynı yerde Çarşamba günü başlayacak. Söz konusu toplantılar ülkede ‘’iki toplantı’’ olarak biliniyor.

ÇİN MEDYASI: BIÇAKLI SALDIRIYI UYGURLAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Bu arada Çin’in devlet medyası da yetkililere dayandırdığı haberlerinde, Kunming’deki tren istasyonunda bıçaklı saldırıyı gerçekleştirenlerin Uygurlar olduğunu bildirdi.

Resmi Xinhua Haber Ajansı, saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliklerinin açıklanmadığını ancak olay yerinde bulunan delillerin Uygur bölgesindeki ayrılıkçı grupları gösterdiğini duyurdu.

Toplantıya katılan bir Çin İslam Cemiyeti temsilcisi, kurum olarak terörle mücadele konusunda hükümete hep destek olduklarını ve her zaman bu tür terör eylemlerine karşı çıktıklarını söyledi. Çin İslam Cemiyeti olarak Kunming şehrinde meydana gelen saldırıyı kınadıklarını hatırlatan yetkili, Pekin yönetiminin yasalar çerçevesinde terör eylemlerine karşı alınacak önlemlerini şiddetle destekliyoruz ifadelerini kullandı.

Şincan Uygur Özerk Bölgesi adına toplantılara katılan bir Uygur delege de, öncelikli olarak bu saldırının Uygur halkı için ülke içerisinde herhangi bir baskı oluşturmayacağını savundu. Aynı delege, devam eden açıklamalarında ise terör eyleminin dini ve milleti olmadığına dikkat çekerken, bu saldırının insanlara, toplum düzenine ve ülkenin istikrarına karşı yapılmış hain bir saldırı olduğunu dile getirdi.

ÜZERİNDE TÜRKİYE YAZILI SİYAH TİŞÖRTLER

Öte yandan Çin’in sosyal medyasında da bir tarafında ay yıldızın üzerinde ‘’Türkiye’’ yazısı, diğer tarafında da Uygurca yazıların yer aldığı ve saldırganların giydiği iddia edilen siyah renkli tişört fotoğrafları paylaşılıyor.
Haberlerde, siyah giysi içindeki bir grubun, istasyona dalarak ellerindeki bıçaklarla önce güvenlik güçlerine, sonra da çevreye rastgele saldırdığı belirtilmişti. 12 dakikada gerçekleştirilen saldırıda yaralanan 12 kişinin taburcu edildiği, 131 kişinin tedavilerinin sürdüğü ifade edildi.

ABD’YE TERÖR ÖFKESİ

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği saldırıyı kınadıklarını açıklamıştı. Ancak Çin medyası, ABD’nin söz konusu saldırı konusundaki tutumuna öfke gösterdi.

Xinhua’da yer alan yorumda ABD’nin terörizmle konusunda çifte standart yaptığını savundu.

Resmi Xinhua ajansının yorumunda, ‘’dünyanın ‘en aktif insan hakları savunucusu’ ABD, 29 masumun öldüğü Kunming’deki saldırıyı terör saldırısı olmayacak kadar önemsiz görüyor.’’ denildi ve Pekin’deki ABD Büyükelçiliği’nin, kanlı baskını küçümsediği savunuldu.

ABD Büyükelçiliği’nin Çin’deki resmi mikroblog hesabından saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, saldırıdan ‘’korkunç ve tamamen anlamsız bir şiddet hareketi’’ diye bahsetmesi, Çin medyasında öfkeye neden oldu.
Son sivil katliamın tipik terör saldırısı ile uyumlu olduğu belirtilen yorumda, ABD’nin, Kunming saldırısına benzeyen Boston ve Nairobi’deki saldırıları bir dakika bile beklemeden terörist saldırı diye kınadığına dikkat çekildi.

Yorumda ayrıca, ABD’nin kullandığı dilin, saldırıyı gerçekleştiren Uygurları, etnik özerklik isteyen ezilmiş kişiler olduğu yönündeki değişmez inancını ortaya koyduğu da kaydedilirken, ancak hiçbir şeyin, saldırganların siyasi ve dini motiflerle yaptığı saldırıyı haklı kılmayacağı vurgulandı.

Yorumda ayrıca, Washington’un bir kez daha terörle mücadele kartını oynadığı ve ABD hükümeti ve CNN gibi ‘’önyargılı’’ medya için, terörist faaliyetlerin tek standardının ‘’kendi veya müttefiklerinin topraklarında oluşup oluşmadığı’’ olduğu savunuldu.

Yorumda son olarak, ‘’ABD hükümeti ve önyargılı medya, terörizm konusundaki çifte standardının bir gün geri tepeceğini ve kendi çıkarlarına zarar vereceğini bilmeli’’ ifadeleri kullanıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri