Çin Lideri Xi, Endonezya Meclisine Hitap Etti

Endonezya'yı ziyaret eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülke parlamentosunda bir konuşma yaptı.

Endonezya'yı ziyaret eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülke parlamentosunda bir konuşma yaptı. Bununla Endonezya meclisinde ilk kez bir yabancı devlet lideri konuşma yaptı. Çin Cumhurbaşkanı'nın parlamentoda konuşma yapması, iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli bulundu.

Bir dizi ziyaret için Endonezya’da bulunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Cakarta'da Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'la görüşmüştü. Xi, bugün de Endonezya Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Çin Cumhurbaşkanı Xi'ye Endonezya Temsilciler Meclisi başkanı Marzuki Alie eşlik etti.

Çin Cumhurbaşkanı konuşmasında başta Endonezya olmak üzere Güneydoğu Asya Milletler Birliği (ASEAN) ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek istediklerini, bunun bölge halklarına daha çok mutluluk getireceğini söyledi.

DENİZ AŞIRI İPEK YOLU

Çin - ASEAN ülkeleri arasındaki serbest ticaret seviyesinin 2020 yılına kadar bir trilyon dolara kadar yükselmesini arzuladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve bu bağlamda deniz aşırı İpek Yolu'nun ortak yapılması gerektiğini söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı konuşmasında ASEAN’ın ehemmiyetine dikkat çekerek, ‘‘Çin-ASEAN Savunma Bakanları Mekanizması'nın iyileştirilerek güvenlik meseleleri konusunda belli aralıklarla diyalog yapılmalı.’’ dedi.

Xi Jinping ayrıca, önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde ASEAN ülkelerinden 15 bin öğrenciye burs vereceklerini söyledi.

Xi'nin konuşması 30 dakika sürdü.

Çin Cumhurbaşkanı daha sonra ziyaret dolayısı ile açılan Çin-Endonezya fotoğraf sergisine katıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri