Yeni Tip Koronavirüs (KOVİD)'ün ilk olarak görüldüğü Çin, uluslararası kamuoyunun dikkatini dağıtmak ve üzerinden sorumluluğu atmak için yanıltıcı propagandalar yapmaya başladı. Aralık 2019'da ilk olarak Çin'in Wuhan kentinin Hubei Semt Pazarında ortaya çıkan koronavirüs, ilk önce Çin genelinde yayılmıştı. Henüz virüsün sadece Çin'de bulunduğu zamanlarda yılbaşı sebebiyle Çin'den yurt dışına seyahatlerin artması sebebiyle virüs tüm dünyaya yayılması hızlanmıştı.
Avrupa'da ilk önce İtalya'da görülen koronavirüs salgının ilk olarak nerede ortaya çıktığı aylar sonra tartışmaya açıldı. İtalya'da geçmişe dönük yapılan antikor araştırmasında ilk vakanın Eylül 2019'da görüldüğüne dair iddialar ortaya atıldı. Alman enfeksiyon uzmanı Alexander Kekulé, Korona salgınının düşünüldüğü gibi Çin’in Wuhan kentinden değil, Kuzey İtalya’dan bütün dünyaya yayıldığını iddia etti. Virüsün Çin'den gelmediği fikrini ileri sürmek isteyen Çin hükümeti, uzmanların görüşlerini çarptırdı.
"BU SAF PROPAGANDA"
The New York Times gazetesinden Javier C. Hernandez'in kaleme aldığı makeleye göre, Alman enfeksiyon uzmanı Alexander Kekulé'nin raporunun Çin medyası tarafından çarptırıldığını ve birçok haber sitesinde "Çin masumdur!" Manşetlerinde yer aldığını öne sürdü. Virüsün ilk olarak Çin'de ortaya çıktığına inandığını defalarca söyleyen Dr. Kekulé'nin bu duruma şaşırdığını yazan Hernandez, Kekulé'nin bir röportajında "Bu saf propaganda" dediğini yazdı.
ÇİN MEDYASI PROPAGANDA BAŞLATTI
Son günlerde Çinli yetkililerin, yurt dışından paketlenmiş yiyeceklerin virüsü başlangıçta Çin'e getirmiş olabileceğini söylediklerinin yazıldığı makalede Çinli bilim adamlarının, pandeminin Hindistan'da başlamış olabileceğini öne sürdükleri bir makale yayınladıkları belirtildi. Makalede Çin medyasında koronavirüsün başka yerlerden geldiğini söylediği için Dr. Kekulé ve Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri de dahil olmak üzere yabancı uzmanları yanlış tanıtan yalan hikayeler yayınlandığı iddiaları ortaya atıldı.
Çin medyası tarafından başlatılan propaganda kampanyasının, iktidarın pandeminin uluslararası camiada Çin itibarına verdiği zarardan dolayı başladığının dile getiren yazıda Komünist Parti yönetiminin endişe içinde olduğu belirtildi.
ÇİN KOMÜNİST İKTİDARI KENDİNİ AKLAMAK İSTİYOR
Çin'in DSÖ içinde büyük bir etki içinde olduğu belirtilen yazıda virüsün hayvanlardan insanlara nasıl geçtiğine yönelik araştırmaların da baltalandığı ifade ediliyor. Komünist Parti iktidarının pandeminin Çin dışından yayıldığı iddialarını atmasının temelinde halkın gözünde hükümeti aklamak olduğu ifade ediliyor.
Makalede Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Erin Baggott Carter'ın düşüncelerine yer verildi. Carter, Bay Xi'nin partinin yanlış adımlarını büyük olasılıkla bir savunmasızlık olarak gördüğünü ve kendi ülkesindeki otoritesine yönelik olası zorluklardan kaçınmaya istekli olduğunu söyledi. Carter, "Xi, koronavirüs suçundan kaçabilirse, hem uluslararası camiada hem de Çin genelinde büyük bir hoşnutsuzluk kaynağını azaltır" dedi.