Çin, kıtalar arası balistik füze testiyle küresel güç denklemindeki etkisini hatırlatıyor

Çin'in Haynan Adası'ndan ateşlenen kıtalar arası balistik füze, yaklaşık 12 bin kilometre mesafe katederek Güney Pasifik'teki Fransız Polinezyası'na bağlı Marquesas Adaları yakınına düştü.

Çin, bu hafta 44 yıl aradan sonra kıtalar arası balistik füze (ICBM) test ederek ABD ile küresel rekabetin yoğunlaştığı ve bölgesinde Japonya ve Filipinler gibi ülkelerle egemenlik sorunlarından kaynaklanan gerilimlerin arttığı dönemde güç denklemindeki etkisini hatırlatan bir hamle yaptı.

Çin Savunma Bakanlığı, 25 Eylül'de yaptığı açıklamada, bir kıtalar arası balistik füzeyi (ICBM) test amaçlı Pasifik Okyanusu'na fırlattığını duyurdu. Çin ordusunun yıllık eğitim planındaki rutin faaliyetlerden olduğu belirtilen testin, uluslararası hukuka ve pratiklere uygun icra edildiği ve herhangi bir ülkeyi hedef almadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulunun New York'ta toplandığı günlere denk gelen testle Çin, dünyaya ABD ile küresel rekabette ve bölgesindeki güç mücadelesinde caydırıcı kapasitesini kullanmaktan çekinmeyeceği mesajını verdi.

Çin, füzenin nereden fırlatıldığı ve Pasifik'te tam olarak nereye düştüğüne dair bilgi vermezken test öncesi yapılan seyrüsefer ve havacılık uyarıları, Çin'in güneyindeki Haynan Adası'ndan Güney Pasifik'e fırlatıldığına işaret ediyor.

Öte yandan Fransız yetkililer, füzenin Güney Pasifik'teki Fransız Polinezyası'nın münhasır ekonomik bölgesi olan sulara düştüğünü açıkladı. Fransız Polinezyası Başkanı Moetai Brotherson, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, füzenin Marquesas Adaları yakınına düştüğünü tespit ettiklerini bildirdi.

Kıtalar arası balistik füze test fırlatışında yaklaşık 12 bin kilometre mesafe kateden Çin, ABD topraklarını vurabilecek bir kabiliyet sergiledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri