Çin Kabul Etti: Yeni Uçak Gemisi İnşa Ediyor

İskelet halindeki Varyag’ı alıp, Liaoning adıyla yeniden denizlere indiren Çin, yeni uçak gemisi yaptığı söylentilerini doğruladı.

İskelet halindeki Varyag’ı alıp, Liaoning adıyla yeniden denizlere indiren Çin, yeni uçak gemisi yaptığı söylentilerini doğruladı.

18 bin kilometre sahil şeridinin yanı sıra 3 milyon metrekarelik karasuya sahip Çin, elindeki tek uçak gemisinin her bakımdan yeterli olmadığını düşünüyor ve bu sayıyı arttırmak istiyordu. Kısa süre önce de Hong Kong medyası ikinci bir uçak gemisinin yapılmakta olduğunu duyurmuştu.

Ülkenin kuzeybatısındaki Liaoning eyaleti parti sekreteri Wang Min, bir paneldeki konuşmasında ikinci uçak gemisinin Dalian şehrindeki limanda yapımına devam edildiğini söyledi.

Devlet medyasına yansıyan haberlerde, ikinci geminin yapımının 6 yıl süreceği ve Çin’in sonunda en az dört uçak gemisine sahip olacağı kaydedildi.

Wang, iki adet 052D ileri füze destroyerinin de aynı limanda yapılmakta olduğunu belirtti.

Söz konusu haberler, Çin’deki internet medyasında yansımasından kısa süre sonra kaldırıldı. Çin Savunma Bakanlığı da ikinci uçak gemisiyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Çin'in ilk uçak gemisi, Liaoning (eski adıyla Varyag), Ukrayna’dan alınmış ve Dalian limanında yeniden donatılarak 2012 yılında Çin donanmasına katılmıştı.

Çin’in yeni uçak gemisi planlarıyla ilgili yapılan spekülasyonlara Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yüjun Ağustos ayındaki açıklamasında, Liaoning'in ülkenin tek uçak gemisi olmayacağını ve ülkesinin kapsamlı olarak milli savunma ve askeri yapılanması ihtiyaçlarına göre uçak gemileri geliştirmeyi düşüneceğini dile getirmişti.

Çinli yetkililer, Liaoning’in şu an genelde eğitim ve bilimsel araştırmalarda kullandığını söylüyor.
Liaoning, geçen Kasım ayında Qingdao limanından Güney Çin Denizi’ne başarılı ilk uzun mesafeli deneme seferi gerçekleştirmişti.

Çin, bölgede Japonya ve Filipinler gibi ülkelerle kıta sahanlığı anlaşmazlığı yaşıyor.

Uçak gemisinin Çin donanması için çekirdek öneme sahip olduğu ve bölgedeki provokasyonlara karşı caydırıcılığının yanı sıra Çin’in deniz ticareti ve enerji ulaşımını korumak için hayati önemde olduğu vurgulanıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri