Çin İle Avustralya, 20 Milyar Dolarlık Serbest Ticaret Anlaşması İmzalıyor

Çin ile Avustralya, geçen yıl kararlaştırdıkları stratejik ortaklık ilişkilerini, kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine çıkarma kararı aldı. Avustralya'nın Brisbane kentinde dün sona eren G-20 Zirvesi’ne katılan ve zirvenin ardından Avustralya’da...

Çin ile Avustralya, geçen yıl kararlaştırdıkları stratejik ortaklık ilişkilerini, kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine çıkarma kararı aldı. Avustralya'nın Brisbane kentinde dün sona eren G-20 Zirvesi’ne katılan ve zirvenin ardından Avustralya’da resmi ziyaretine başlayan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Avustralyalı liderlerle görüştü. İki ülke arasında tarım ve hayvancılık, ticaret, yatırım, altyapı, enerji, madencilik, finans ve eğitimin de aralarında olduğu işbirliği belgeleri imzalandı. Bunlardan en önemlisi ise iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili görüşmenin tamamlanmasıyla ilgili belge oldu.

Görüşmeler 2005 yılında başlamıştı. Bu aynı zamanda Çin’in, Güney Kore ile yaptığı ve bir hafta önce sonuçlanan serbest ticaret müzakerelerinin ardından, Asya-Pasifik bölgesindeki büyük ekonomilerden biriyle yaptığı ikinci serbest ticaret anlaşması müzakeresi oluyor. Çin ile Güney Kore arasındaki serbest ticaret anlaşmasının 2015’te imzalanacağı ve ticareti yapılan ürünlerin yüzde 90’ının gümrük vergisinden muaf tutulacağı kaydedildi.

Çin medyasına göre, Avustralya ile yapılan söz konusu anlaşma uyarınca, Avustralya tarafından Çin'in bütün ürünlerine uygulanan gümrük vergisi, Çin’in de Avustralya ürünlerinin çoğuna uyguladığı gümrük vergisini kaldıracak. Bu anlaşmanın, iki ülke ticaret hacmini 20 milyar dolar daha artırabileceği belirtiliyor.

Diğer bir anlaşmaya göre ise Çin, Sydney şehrinde para birimi Yuan (RMB) bazındaki işlemlere ilişkin hizmetleri başlatacak. Böylelikle Çin, para biriminin uluslararası kullanımına katkıda bulunmuş olacak.

Canberra'da Avustralya Başbakanı Tony Abbott'la görüşen Xi, serbest ticaret görüşmelerinin sonuçlanmasının ikili ilişkilerde önemli olduğunu söyledi. İki lider, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, bu anlaşmanın önemine dikkat çekti. Çin Cumhurbaşkanı, iki ülkenin altyapı, tarım ve hayvancılık ile finans gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Başbakan Abbott ise 2015 yılında imzalanacak serbest ticaret anlaşması ile birlikte Çin’e yapılan mal ihracatının yüzde 85’inin gümrük tarifelerinden muaf tutulacağını söyledi. Avustralya Başbakanı ayrıca bu anlaşmayla Avustralya iş dünyasının dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’e eşi görülmemiş bir erişimi olacağını vurguladı.

Çin medyasına göre Xi ayrıca, Avustralya'daki bankalara 50 milyar yuanlık (yaklaşık 8,3 milyar dolar) Nitelikli Yabancı Kurumsal Yatırımcılar(QFII) kotası tanıyacak. Avustralya da Çin’in bankalararası tahvil piyasasına yönelik yatırım miktarını 10 milyar yuana (yaklaşık 1,6 milyar dolar) kadar arttıracak. Anlaşmalara göre ayrıca Çin, Avustralya’nın isteği üzerine ülkenin kuzeyini kalkındırma projesine katılacak.

Çin’den yatırım bekleyen Avustralya, ayrıca son zamanlarda Batılı ülkelerin yaptığı gibi Çin vatandaşlarına uyguladığı vize işlemlerini basitleştirecek.

ÇİN KALABALIKTAKİ İRİ YARI BİR ADAM GİBİ

Öte yandan Avustralya Federal Meclisi'nde bir konuşma yapan ve burada Çin’in Asya Pasifik politikasını anlatan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülkesini 1,3 milyarlık nüfusuyla kalabalık arasında uzun boylu iri yarı bir insana benzetti. Başkalarının bu insanın hareketlerini, kendilerine çarpıp çarpmayacağını ya da kendi yollarını kapatıp, kapatmayacağını merak ettiğini ifade eden Xi, barışçıl kalkınmada ısrar edeceklerini vurguladı. Savaşın kötülüğüne dikkat çeken Xi, Çin tarihinden alıntı yaptı ve iki bin yıl önce Çinli liderlerin, savaşın büyük ve güçlü bir ülkeyi yıkabileceğine inandığını dile getirdi. Çin radyosuna göre Xi, Çin’in barışçıl kalkınma yolunda ısrar edeceğini ve diğer ülkelerinin de bu yolu tercih etmesini samimiyetle bekledikleri arzusunu dile getirdi.

TİCARET ARTIYOR

İki ülke arasında 42 yıl önce kurulan diplomatik ilişkilerden bu yana, 30'dan fazla hükümetlerarası danışma mekanizmaları kuruldu. Çin, Avustralya’nın beş yıldır üst üste en büyük ticaret ortağı, ihracat pazarı ve ithalat kaynağı ülkesi konumunda bulunuyor. İkili ticaret, geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 11,5 artışla 136,4 milyar dolara ulaştı.

Çin aynı zamanda, Avustralya’nın en büyük uluslararası öğrenci ve turizm gelir kaynağı haline geldi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri