Çin İle Almanya Arasında 18 Milyar Dolarlık Anlaşmalar

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın bir yıl içinde yaptığı ikinci Almanya ziyaretinde iki ülke arasında 18 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı.Beraberinde kabinesi ve yaklaşık 130 işadamıyla resmi ziyaret için Almanya'da bulunan Çin Başbakanı...

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın bir yıl içinde yaptığı ikinci Almanya ziyaretinde iki ülke arasında 18 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı.

Beraberinde kabinesi ve yaklaşık 130 işadamıyla resmi ziyaret için Almanya'da bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang, mevkidaşı Almanya Başbakanı Angela Merkel ile iki ülke arasında 18,1 milyar dolarlık işbirliği anlaşmalarına tanıklık etti. Buna göre, Airbus SAS, Çin Havacılık Tedarik Holding’ine 70 adet Airbus A320 uçağı satacak. Çin’in Tianjin şehrinde bulunan Airbus montaj hattına ek olarak, bu şehirde Airbus’ın tamamlama ve teslimatı için bir merkez kurulacağı konusunda da iyi niyet mektubu imzalandı.

110 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANACAK

Çin medyasına göre, iki ülke arasında ayrıca gelecek 5-10 yıl içinde 110 işbirliği anlaşması da imzalanacağı kaydedildi. Diğer anlaşmalar arasında ise tarım, otomobil, telekom, sağlık ve eğitim de bulunuyor.

Anlaşmalar öncesi biraya gelen iki lider, ilişkilerin daha da ileriye götürülmesine anlaşırken, Merkel, Çin'in Almanya'nın önemli ve sağlam ortağı olduğuna vurgu yaptı. İki lider, yenilik alanında yakın işbirliği yapılmasında da fikir birliğine vardı.

Lİ’NİN ALMANYA’DAN İSTEKLERİ

Li ise, Almanya’dan özellikle Çin-AB Serbest Ticaret Bölgesi'nin oluşturulması ve Avrupa Birliği’nin Çin’e uyguladığı ileri teknoloji ihracatı kısıtlamalarını gevşetmesi için destek istedi. Li’nin istekleri arasında Almanya'da faaliyet gösteren Çin sermayeli bankalara yönelik denetimlerin gevşetilmesi de vardı.

Çin Başbakanı ayrıca, iki ülkenin finansal işbirliğini güçlendirmeleri gerektiğine de değinerek, sanayi, bilim, teknoloji, tarım, kültür, eğitim, çevre koruma, kentleşme, sosyal güvenlik, sağlık, uzay ve havacılık ile gençlik alanlarındaki işbirliğini güçlendireceklerini söyledi. Çin medyasına göre, Li ayrıca, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın fırsatlarından iki ülkenin de yararlanması ve altyapı inşası konusundaki işbirliğinin güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

İKİLİ TİCARET 140 MİLYAR AVRO

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında 200 milyar Euro’ya yükseltilmesi hedeflenirken, Çin’in bir önceki Başbakanı Wen Jiabao da, Almanya ziyaretinde 2015’teki ticaret hacminin280 milyar dolar olmasını hedeflediklerini ifade etmişti.

Almanya, Çin’in AB’deki en büyük ticaret ortağı, Çin’de, Almanya’nın Asya’daki en büyük ticaret ortağı ve Avrupa dışında ABD’den sonra en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke konumunda. 2 bin 500’den fazla Alman şirketinin 39 milyar Euro’luk yatırımı olduğu Çin, Alman ekonomisi için önemli bir ülke. Çin, Asya’nın, Almanya da Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi konumunda bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 140 milyar Euro olmuştu.

Öte yandan Li, Almanya’daki iş çevrelerine seslenirken, ülkesinin ekonomik büyümeyi yüzde 7,5’te tutma kabiliyetinin olduğunu da söyledi.

Bu arada Çin Başbakanı, Merkel’e Çin’in geleneksel eğitici oyuncağı olan Lu Ban Kilidi’ni hediye etti.

Merkel de Çin’i 7 kez ziyaret etmişti.

Li, 7 günlük Avrupa ziyaretinde Almanya’dan sonra Rusya’ya geçti. Li’nin ziyaretinin son durağı ise İtalya olacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri