Çin, Geleneksel Bayramını Kutluyor

Çinlilerin geleneksel büyük bayramlarından olan Güz Ortası Bayramı kutlanıyor.Çin'deki geleneksel Ay Takvimi'ne göre, 8. ayın 15. gününde kutlanan bayramın en önemli göstergesi bayrama has keklerin boy göstermesi. Öte yandan 3 günlük bayram...

Çinlilerin geleneksel büyük bayramlarından olan Güz Ortası Bayramı kutlanıyor.

Çin'deki geleneksel Ay Takvimi'ne göre, 8. ayın 15. gününde kutlanan bayramın en önemli göstergesi bayrama has keklerin boy göstermesi.

Öte yandan 3 günlük bayram dolayısıyla bayramı memleketlerinde kutlamak isteyenler ulaşımda genelde treni tercih ediyor. Dolayısıyla Pekin, Şanghay ve Guangzhou gibi şehirlerde ek tren seferleri kondu. Sadece Cumartesi günü yüzde 23 artışla 9,12 milyon kişinin trenle yolculuk yatığı açıklandı. Bugün ise 264 ek sefer kondu.

AY KEKLERİNİN FİYATLARI EL YAKIYOR

Bayramda görülen dolunay, ailenin bir araya gelmesini simgeliyor. Geleneğe göre, bayramda ailenin bir ferdi, herhangi bir sebeple ailesiyle buluşamıyor olsa da, tüm aile dolunaya bakıp, özlemini dile getirir. Hep bir ağızdan, en kısa sürede kavuşulması ve mutlu olunması dilenir. Bir araya gelen aile fertleri de Ay keklerini paylaşır. Yuvarlak yada kare şeklinde olan keklerin içinde genelde kuru fasulye sosu, yumurta ve ceviz bulunuyor.

Ay keki, bu bayramı simgeleyen ve bayramda ilk yenmesi gereken yiyecektir. Dolayısıyla paketi 5 dolardan yaklaşık beş bin dolara kadar Ay kekleri satılıyor. Ay Bayramı'nda bütün aile üyelerinin bir araya gelerek yemek yemeleri, Çin'de yıllardır süren bir gelenek. Bu geleneğin doğuşuyla ilgili birçok efsane bulunuyor. Bazı tarihçilere göre, Ay Bayramı kutlamalarının tarihi Tang Hanedanı'nın (618-907) başlarına kadar uzanıyor. Bu dönemde herkes, Ay'a bakıp, kutlama yapıyordu. Şairler ise şiir yazıyordu. Çin kaynaklarına göre, bayramda Ay'a tapmak için şekerli gıdalar ile meyvelerden (Ay keki, karpuz, kavun, elma, muz, erik ve üzümden oluşan özel yiyecekler hazırlanırdı. Sonraları ise Ay tanrısı için tütsü yakıp, Ay tanrısından koruma gibi dileklerde bulunulurdu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri