Çin, Fiyat Tekeli Oluşturan Yabancı Süt Firmalarına Ceza

Son süt ürünleri skandallarının yaşandığı Çin’de yönetim, 6 süt ürünleri şirketine fiyatlar üzerinde tekel oluşturmak ve haksız rekabete neden olmak suçlarından rekor ceza kesti.

Son süt ürünleri skandallarının yaşandığı Çin’de yönetim, 6 süt ürünleri şirketine fiyatlar üzerinde tekel oluşturmak ve haksız rekabete neden olmak suçlarından rekor ceza kesti.

Çin Kalkınma ve Reform Komisyonu Fiyat Kontrol ve Denetim İdaresi, söz konusu cezanın 5 yıllık anti tekel yasası uyarınca kesildiğini açıkladı. Cezanın parasal karşılığının 670 milyon Yuen (yaklaşık 210 milyon lira) olduğunu bildirdi.

Devlet medyasının haberine gör söz konusu komisyon, bu yılın mart ayından beri ülkede faaliyet gösteren 9 süt ürünleri şirketinde denetimler gerçekleştirdi ve bunlardan 6’sının fiyatta tekel oluşturduğu ve haksız rekabete neden olduklarını tespit etti. Komisyonun araştırmalarına başlamasıyla birlikte süt tedarikçileri Nestle ile Hollanda merkezli FrieslandCampina yüzde 5 ile 12 arasında fiyat indirimine gitmişti.

6 FİRMA CEZA ALDI


Ceza alan firmaların isimleri şöyle sıralandı:

Glenview, Illinois merkezli Mead Johnson Nutrition Co. (33 milyon dolar), Hong Kong merkezli Biostime International Holdings Ltd. (26.3 milyon dolar), Fransız Danone SA’ın bir ünitesi olan Dumex,(27,7 milyon dolar), Illinois merkezli Abbott Laboratories (12,5 milyon dolar), hafta başında süt tozu ürünlerinde zararlı bakteri tespit edilen Yeni Zelandalı Fonterra Co-operative Group (720 bin dolar) ve Hollanda merkezli FrieslandCampina NV.(7,8 milyon dolar).

Bu tür cezalar Pekin’in haksız rekabet ile mücadelede kararlılığını gösterirken, ülkedeki dev pastadan pay alan diğer firmalara da uyarı niteliği taşıyor.

Çin, 2009’da ülkenin meyve içeceği üretici firmasını almak isteyen Coca-Cola’ya tekel oluşturacağı endişesiyle izin vermemişti. Geçtiğimiz hafta da Şanghay şehrindeki mahkeme, ABD merkezli sağlık devi Johnson & Johnson’u (J & J )anti-tekel yasası kapsamında açılan bir davada bir distribütöre zarar ödemeye mahkûm etmişti. Mahkeme J & J’nin yanlış taban fiyat uygulayarak yerel distribütörü zarara uğrattığına hükmetmişti.

Süt tozu ihtiyacının yüzde 80'ini ithal yoldan karşılayan Çin’de ebeveynler, ülkedeki süt tozlarının kalitesizliği ve güvensiz olduğu endişesiyle genelde süt ürünlerinde ithal olanlarını tercih ediyor. Çin’de 2008 Pekin Olimpiyatları zamanında süt tozlarına zararlı kimyasal olan melamin karıştırıldığı tespit edilmiş ve bunu kullanan 860 bebekten 6’sı böbrek tahribatı nedeniyle ölmüş, 300 bin kişi de zehirlenmişti.

Öte yandan bu yılın başında Güney Kore merkezli Samsung ve LG gibi elektronik devlerinin de aralarında bulunduğu yine altı şirkete, LCD ekranlarda pazarda tekel olmalarının verdiği avantajı kullanarak yüksek aşırı fiyat belirlemek suçundan yaklaşık 59 milyon dolar ceza kesilmişti.
Geçen ay ayrıca polis, kendi ilaçlarını yazmaları için doktorlara rüşvet veren İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline’nın dört çalışanını tutuklamıştı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri