Çin, Abd Ve Avrupa’yı Vurabilecek Uzun Menzilli Füze Test Etti

Çin, nükleer kapasitesini göstermek için ABD ve Avrupa’yı vurabilecek 10 bin kilometre menzilli Dongfeng (Doğunun rüzgârı) füzesinin yükseltilmiş bir sürümünü test etti.Hong Kong medyasına göre, Çin ordusu (PLA), 1 Ekim Kuruluş Bayramı...

Çin, nükleer kapasitesini göstermek için ABD ve Avrupa’yı vurabilecek 10 bin kilometre menzilli Dongfeng (Doğunun rüzgârı) füzesinin yükseltilmiş bir sürümünü test etti.

Hong Kong medyasına göre, Çin ordusu (PLA), 1 Ekim Kuruluş Bayramı öncesi 25 Eylül’de Shanxi eyaletindeki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi olarak bilinen Wuzhai Füze ve Uzay Testi Merkezi’nde Dongfeng-31B (DF-31B) füzesini ateşledi.

Hong Kong merkezli South China Morning Post’un ABD medyasına dayandırdığı haberinde, DF-31B’in DF-31A’nın yükseltilmiş versiyonu olduğu ve Çin ordusunun 2. Topçu Kolordusu tarafından son üç ay içinde DF-31’in en az iki kez test edildiği ileri sürüldü.

Mobil füzeler, özellikle engebeli arazi üzerinde seyahat ve zor yol koşullar için dizayn edildi. Temmuz ayı sonlarında PLA, iki yıl içinde DF-31A füzesinin dördüncü uçuş testini gerçekleştirmişti. Çin ordusundan emekli tümgeneral Xu Guangyu, stratejik amaçlı söz konusu testin Çin’in askeri gücünü ve nükleer stratejik tehdidini artırmak istemesi olduğunu, bunun ABD ve diğer ülkeleri hedef almadığını söyledi.

Xu, Çin’in şimdi ABD liderliğindeki yapılanmadan dolayı Asya-Pasifik bölgesinde yoğun silah testi ve askeri tatbikatlar yapmaya ihtiyacı olduğunu da belirtti. Çinli tümgeneral, ABD'nin, 2020 yılına kadar bu bölgeye askeri gücünün yüzde 60 göndermeyi planlamasının Çin’i füze gelişimini hızlandırmaya ittiğini de kaydetti.

Daha önce Çin devlet medyası, Pekin’in ABD'deki tüm hedefleri vuracak 12 bin kilometre menzile sahip Dongfeng-41’i tasarladığını duyurmuştu. Çin ordusu, Ocak ayında, kendi web sitesinde ilk kez gelişmiş silah olan DF-31A’nın canlı tatbikatına ait 17 fotoğraf yayımlamıştı.

Çin ordusu ayrıca Shanxi eyaletinde 7 Ağustos'ta Wu-14 adlı bir hipersonik araç test etmişti. Bu deneme, Ocak ayındaki başarılı denemenin aksine başarısız olmuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri