Çile yolculuğu bitsin

Yetkililer bunu fark etmese de her gün on binlerce vatandaş tramvaylarda balık istifi şeklinde yapılan yolculuklarla çile çekiyor
Konya'da artan nüfus nedeniyle şehir merkezi ile üniversite arasında yüz binlerce kişiyi taşıyan tramvaylarda yolculuklar, 'balık istifi' şeklinde yapılıyor. Şehirde nüfusun katlanması nedeniyle tramvayların ihtiyaca cevap veremediğini ifade eden kent sakinleri, raylı sistemin yetersiz kalmasından şikâyet ediyor.
Hafif raylı sistemi ilk uygulayan şehirlerden olan Konya'nın ulaşım yükü gittikçe artıyor. Şehir merkezinde ulaşımda önemli bir yeri olan tramvaylar, artan nüfusa karşı yetersiz kalıyor. Yurtdışından ikinci el olarak 1992 yılında satın alınan tramvaylarla ulaşımda raylı sisteme geçen Konya'nın merkezinde nüfus o yıllardan günümüze 2 kat arttı. Tıklım tıklım dolan tramvaylar, vatandaşı da çileden çıkarıyor. Tramvayları ilk kullanan şehir olmalarına rağmen kalite acısından birçok kente göre geri kalındığını belirten Konyalılar, 40 yıllık tramvayların artık şehrin yolcu yoğunluğunu kaldıramadığı görüşünde.
Tramvayların son yıllarda iyice artan yolcu talebini karşılayamadığını söyleyen Konyalı Ahmet Alkaptan, insanların balık istifi şeklinde yolculuk yaptığını ifade etti. Tramvayın Selçuk Üniversitesi Alâeddin yerleşkesinden şehir merkezine yaklaşık bir saatte ulaştığı belirten Alkaptan, "İnsanlar bu kadar uzun yolculuk boyunca ayakta gidiyor. Yetkililer bunu görmüyorlar. Çünkü tramvaya binmiyorlar. Saat 15.00 ile 18.30 arasında tramvaya bindiklerinde vatandaşın neler çektiğini anlarlar. Eğitim döneminde öğrenciler de olduğunda bu yoğunluk hat safhaya ulaşıyor. Tramvaya binemeyince bir sonraki tramvayı bekliyoruz. Diğer tramvay da dolu geliyor. İş çıkışlarında ve üniversite öğrencilerinin gidişi sırasında tramvayların daha fazla sefer yapmasını istiyoruz." dedi.
Selçuk Üniversitesi öğrencilerinden İlker Teker, Avrupa'nın birçok ülkesinde hala bu tip tramvayların faaliyette olduğunu belirtti. Tramvaylarda özellikle sabah ve öğlen saatlerinden sonra yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Teker, "Zafer Meydanı ile Kampus arasında yoğun bir minibüs trafiği var. Fakat otobüs seferleri saatte bir yapılıyor. Bu da yolcuların tramvayı tercih etmeye zorluyor. Tramvayların 30 durakta durduğu yetmiyormuş gibi güzergâh üzerinde bulunan ışıklarda da bekliyor. Bu da tramvayın çok yavaş hareket etmesine neden oluyor. İnsanlar tüm yolculuğu sıkışmış bir vaziyette yapıyor. Trafik ışıklarında önceliğin tramvaylarda olması gerekiyor." diye konuştu.
İlker Teker, tramvay güzergâhında sadece dört turnike bulunduğunu belirterek, turnikelerin her durakta bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Öte yandan konuyla ilgili bilgi veren Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı yetkilileri, her geçen yıl tramvay işletmesinin daha kaliteli hale geldiğini söyledi. Vatandaşlardan gelen şikâyet ve önerileri dikkate aldıklarını aktaran yetkililer, önümüzdeki günlerde ulaşımda uygulamaya konulacak projeler sayesinde yolculukların daha rahat geçeceğini kaydetti. Belediye bünyesine 20 yeni otobüs alındığını belirten Ulaşım Daire Başkanlığı yetkilileri, bu otobüslerin büyük çoğunluğunun tramvay güzergâhlarında çalışacağını aktardı

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Türkiye Haberleri