Çikolata Ve Şekerleme Firmaları Habur’da Kuyruğa Takıldı

Irak ile bölge ülkelere çikolata ve şekerleme ürünleri ihraç eden firmalar, güç bir dönemden geçiyor.

Irak ile bölge ülkelere çikolata ve şekerleme ürünleri ihraç eden firmalar, güç bir dönemden geçiyor. Firmaların malları günlerdir Habur sınır kapısında bekletiliyor. Yetkililer, bu durumun Bağdat yönetiminin Türkiye’ye takındığı düşmanca tavırdan kaynaklandığını belirtiyor.


İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “TIR kuyruğunun nedeni siyasi. Bunu yapanlar, Türkiye ekonomisini baltalamayı amaçlıyor. Habur’da şu tablodan Türkiye’nin ihracatı zarar görüyor. İsrail, Mısır ve Irak ile sorunlarımız var. Sadece 1 firmanın 100 TIR’ı Habur’da günlerdir duruyor. Bu duruma derhal çare üretilmesi gerekiyor.” dedi.

Habur’da şu anda 750 milyon dolarlık malın bekletildiğini aktaran Saadet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sübet Çiçek ise şunları ifade etti:


“Bu bekleme, tamamen Bağdat yönetiminin ülkemize, mallarımıza karşı düşmanca tutumundan kaynaklanıyor. Ürünlerimizde domuz yağı olduğu iddia ediyorlar. Biz bu ürünleri ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak sureti ile dünyanın 65 ülkesine ihraç ediyoruz. İhracatımıza darbe vurmak için yapılan bir oyun bu. Şu anda bizim 27 TIR’ımız kuyrukta bekliyor. Kuyruk Cizre’ye dayanmış durumda. Yan kesiciler, hırsızlar burada cirit atıyor. 1 milyar dolara yakın ihracat kaybımız var. Sadece bizim firmamızın 650 ton malı sınırda TIR kuyruğunda. Şu anda Türkiye’den firmaların sınırda bekleyen mallarının değeri 750 milyon dolar. Taşıtlar 18 gündür yerinden oynamıyor. Bu siyasi oyunların bitmesi adına Başbakanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın eyleme geçmesini umut ediyoruz.”


Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da şu açıklamalarda bulundu:

“Habur’dan normalde günde 2 bin TIR geçerken şuan sadece 800 TIR geçebiliyor. Türkiye’nin zararı çok büyük. Irak tarafında mal yok ama malları çekemiyorlar. Diğer yandan buradan yüklemelerimiz devam ediyor. Sezonda baltalanıyoruz. Bu sorun bu hafta hallolsa 15 günlük satış kaybı yaşamış oluruz. Ama hallolmadığı takdirde sıkıntı artacak.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri