Çiğ süt fiyatında 11,5 lira masrafı bile karşılamıyor

11,5 TL olarak açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatı, süt üreticilerini memnun etmedi.

11,5 TL olarak açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatı, süt üreticilerini memnun etmedi. 1 litre sütün üretim maliyetinin 12 lira olduğunu belirten Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “Bu artışa nasıl sevinilir bilmiyorum. Hesap ortada. Süt üretimi azalacak” dedi

Çiğ süt fiyatları artırıldı. Ulusal Süt Konseyi (USK) toplanarak 1 Ağustos’tan itibaren çiğ süt tavsiye fiyatını 11 buçuk lira olarak belirledi. Çiğ sütün fiyatı 8 buçuk liradan, 11 buçuk TL'ye yükseltildi. Belirlenen fiyat ise üreticiler için tam bir hayal kırıklığı oldu. USK’nin Haziran ayı 1 litre çiğ süt üretim maliyeti 10.54 lira olarak açıklanmıştı. USK’nin maliyet hesabına göre süt üreticisinin eline sadece 1 lira kâr geçecek. Ancak USK’nin maliyet hesabının düşük hesaplanması üreticinin bu karını da alıp götürüyor.

BAŞKAN ÇELİKÇİ: AÇIKLANAN FİYATA NASIL SEVİNİLİR?

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, açıklanan tavsiye fiyatının beklentinin altında kaldığını söyledi. Üreticinin eline net geçecek rakamın 13-14 lira olması gerektiğini belirten Çelikçi, “Yemin kilosu olmuş 9 buçuk 10 lira. Bu iş sadece yemle de olmuyor ki. Elektrik, işçilik maliyeti artmış. Toplama, soğutma bedeli var bu işin. Bu nasıl bir artış? Sesimizi duyan yok. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyat geçen sene 8 buçuk liraydı. 1 litre sütün 11 buçuk lira maliyeti vardı. Şimdi maliyet en az 12 lira, çiğ sütün fiyatı 11 buçuk lira olarak açıklandı. Bazıları yüzde 35 zam geldi diye seviniyor. Hesap ortada. Bu fiyata nasıl sevinilir” diye konuştu.

BU FİYATLARLA HAYVANCILIK YAPILMAZ

“5 buçuk, 6 liraya yonca alıp da 11 buçuk liraya süt satmaz kimse” diyen Çelikçi, şunları kaydetti: “Ben bu işin üretim, imalat ve pazarlamasında varım. Ortada bir haksızlık var. Gerçekten bazı şeyler anlayamıyoruz. Sorunlarımızı her fırsatta dile getiriyoruz, kimse ilgilenmiyor. Bugünleri çok arayacağız. Öyle artık eskisi gibi yurt dışından hayvan da getiremeyeceğiz. Şapkayı önümüze koyup, düşünme vakti geldi, geçiyor. Ulusal Süt Konseyi fiyat açıklar. Bu da tavsiye fiyatıdır, yaptırım gücü olmaz. Sanayiciye süt lazım olursa fiyat yükselir. Vatandaş, 9 buçuk liraya süt veriyordu firmalara. 11 buçuk lira filat açıklandı, şimdi 'İyi' diyorlar. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu fiyatlar, süt üretimini azaltır. 220 bin liraya inek kestirip de 11 buçuk liraya süt sağmam ben. Allah için, kim zararına hayvan besler? Besiciler, hayvanlarını kestirecek. Küçük besiciler bitti. Günlük 300-500 litre süt üretenler de bitti. Sıra günlük 500 litre üzerinde süt üretenlere geldi. Bakın 30 yıldır bu sektörün içindeyim. Bu birikimle sektörü bırakmak istiyorum. Yem siparişi veriyorum, araç üzerine yem yüklenmeden 3 kez fiyatı değişiyor. Ben ise sattığım sütün parasını 45-50 günde ancak alabiliyorum. Her işin bir kuralı var. Bu iş, kuralına göre yapılmıyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri