Çifte Vatandaşlıkta Çifte Standartlı Formüller Masada

Almanya'da Büyük Koalisyon pazarlıklarında sona yaklaşıldı. Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) bu hafta ortasında koalisyon sözleşmesini hazırlayıp imzalaması bekleniyor.

Almanya'da Büyük Koalisyon pazarlıklarında sona yaklaşıldı. Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) bu hafta ortasında koalisyon sözleşmesini hazırlayıp imzalaması bekleniyor. Türk toplumunun yakından takip ettiği çifte vatandaşlıkta farklı modeller tartışılıyor.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “Herkese eşit vatandaşlık hakkı olmalı.” derken CDU/CSU’dan “Etkin/Durağan vatandaşlık, opsiyon modelinde karar yaşının 30’a kadar yükselmesi ve çifte vatandaşlık hakkının miras olarak bırakılmaması” teklifleri geliyor. SPD çevresinden edinilen bilgiye göre opsiyon modeli kaldırılacak ve CDU/CSU’nun da itiraz etmeyeceği bir modelde anlaşılacak.

‘Etkin/Durağan’ vatandaşlık modeline göre kişi iki ülkenin de pasaportunu taşıyabilecek. Fakat ikametgâhı hangi ülkede ise o ülkenin vatandaşlık hakları ve sorumlulukları geçerli olacak. Diğer ülkenin vatandaşlığı durağan yani etkisiz olacak. Bu modelin hayata geçirilmesi, Türkiye ile Almanya arasında ikili anlaşmaya bağlı olduğu için zor gözüküyor. CDU adına koalisyon pazarlığına katılan bir politikacı, “Etkin/Durağan vatandaşlığı uygulamamız zor” açıklamasında bulunarak bu modelden vazgeçildiği yönündeki düşünceleri güçlendirdi.

Federal İçişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich, Türk gençlerinin 18 ile 23 yaş arasında Türk- Alman vatandaşlığından birisini tercih zorunluluğunu getiren opsiyon modelinin 30 yaşına kadar uzatılmasını teklif ediyordu. SPD, opsiyon modelinin tamamen kaldırılmasında ısrar ettiği için bu teklifin kabul görme ihtimali gözükmüyor.

Partilerin en son olarak “Çifte vatandaşlığın miras olarak bırakılmaması” modelini tartıştıkları ve miras süresi konusunda anlaşmaya çalıştıkları ifade ediliyor. Koalisyon pazarlıklarından edinilen bilgilere göre partiler bu model üzerine anlaşmaya yakın duruyorlar. Buna göre opsiyon modeli kaldırılacak. Ancak çifte vatandaşlığı elde edenler bu hakkı iki nesil sonrasına aktaramayacak.

Çifte vatandaşlık tartışmalarını değerlendiren Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Öneriler sorunu çözmüyor. İkinci sınıf vatandaşlık modeli oluşturulmamalı. Herkese eşit vatandaşlık hakkı verilmeli.” uyarısında bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri