Çifte Vatandaşlar, Friedrich’in ‘türk Azınlık’ Çıkışına Tepkili

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in Türklere verilen çifte vatandaşlık hakkının ülkede kalıcı bir Türk azınlığın oluşmasına yol açacağı yönündeki iddiasına çifte vatandaş olan Türklerden tepki geldi.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in Türklere verilen çifte vatandaşlık hakkının ülkede kalıcı bir Türk azınlığın oluşmasına yol açacağı yönündeki iddiasına çifte vatandaş olan Türklerden tepki geldi. Çifte vatandaş olduktan sonra Almanya’ya olan aidiyet ve güven duygularının arttığını söyleyen Türkler, çifte vatandaşlığın ülkede paralel bir toplum oluşturacağına inanmıyor.

"Biz 4 milyon insana miras bırakabilecekleri çifte vatandaşlık verirsek, Almanya’da kalıcı bir Türk azınlığı olur." ifadesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden çifte vatandaşlar, "Bu hak, insanlara kimlik ve kökeninizle bu ülkeye aitsiniz hissini verdi. Dolayısıyla Almanya’ya olan güvenimizi arttı." fikrinde birleşti.

2000 yılından önce Alman vatandaşlığına geçtiği için Türk vatandaşlığını koruduğunu kaydeden Yılmaz Cırıt, "O zamanki fırsattan yararlanarak üç çocuğumuzla birlikte ailece Alman vatandaşı olduk. Türk vatandaşlığını da yeniden geri almamız bu ülkeye olan güvenimizi, ilgimizi artırdı. Çifte vatandaş olduktan sonra burada ev satın aldık. Çocukların ikisi hala üniversitede okurken, diğeri resmi bir kurumda çalışıyor. Geleceğimizi bu ülkeye inşa ediyoruz." dedi.

Paralel toplum sözüne katılmasının mümkün olmadığını kaydeden Cırıt, "Komşularımın hemen hemen hepsi Alman. İlk zamanlarda bazı önyargılar vardı. Ancak zamanla bu önyargılar yerini hoşgörüye, dostluğa bıraktı. İlişkilerimiz gelişti samimiyetimiz arttı. Hatta iş yerinde emekli olacak bir Alman ustabaşı bu dostluklardan o kadar etkilenmiş ki, yerine bir Türk’ün gelmesi için yoğun çaba sarf etti." dedi. Cırıt, vatandaş olduktan sonra en severek yaptığı işin mektupla oy kullanmak olmasına rağmen, eşi Fatma Cırıt ile sandığa giderek oy kullandığını belirtti.

Osman Kımıl da 1995 yılında iş seyahatlerinde sık sık vize sorunu yaşadığı için Alman vatandaşlığına geçenlerden. "Çifte vatandaş olmak aslında kiracının ev sahibi olması gibi bir şey. Bununla birlikte aynı zamanda bu ülkenin savunucusu oluyor, sahiplenme duygusuna kapılıyorsunuz." diyen Kımıl, zaten ülke başarısına yapılan katkıyı hiç kimsenin inkar edemeyeceğini dile getirdi. Çifte vatandaş, "Globalleşen dünyada çifte, hatta çok vatandaşlık bir gereklilik." dedi.

Hamburglu siyasi Nebahat Güçlü ise bugün Almanya’da 2 milyona yakın çifte, hatta daha çok ülkenin vatandaşı olan insanın yaşadığını hatırlattı. Güçlü, "Çifte vatandaş olmak bana ‘sen kendi değerlerin, kimliğin ve kökeninle buraya aitsin’ hissini verdi. Başka hiçbir şey değişmedi." dedi.

Çifte vatandaşlığın kişiye yaşadığı ve geldiği ülkede aynı hakları verdiğini söyleyen siyasi, "Özellikle sporda, eğer bir genç ülke başarısına katkı sağlayacak durumdaysa, ona mutlaka kendi ülke kimliğinden vazgeçmeden hem de çok kısa sürede çifte vatandaşlık veriliyor. Aynı şekilde yıllardır burada yaşayan insanlara artık seçme ve seçilme hakkı verilmelidir." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri