Çiftçiyi de görün!

Otomobil ve beyaz eşyaya ilişkin ekonomik paket açıklayan Hükümete öneri: Çiftçinin elektrik ve kredi borçlarını da yapılandırın, hem de daha düşük maliyetle

ÇİFTÇİ KESİMİ BAŞBAKANDAN PAKET BEKLİYOR

Partisinin mitingine katılmak için bugün Konya’da olacak olan Başbakan Erdoğan’dan otomobil ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indiriminin ardından çiftçi kesimini rahatlatacak paket açıklaması isteniyor. Çiftçilerin içinde bulunduğu durumu ortaya koyarak, beklentilerini ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Veli Tolu, “Sayın Başbakan ithalatçı üç beş firmaya tanıdığı şansı Konya ve Türkiye çiftçisinden esirgememelidir” dedi.
ÇİTFÇİ İKİ YILDIR ELEKTRİK PARASI ÖDEYEMİYOR
Veli Tolu, mazot, elektrik ve gübre girdilerinin yüzde 300 artmasına rağmen taban fiyatlarının aynı kaldığını, çiftçinin tarlasını ekemeyecek duruma geldiğini aktardı. Çiftçinin iki yıldır elektrik parası ödeyemediğini ve 3 binden fazla çiftçi hakkında kaçak elektrik kullanımından dolayı soruşturma açıldığını belirten Tolu, Türkiye ve Konya ekonomisinin kurtulması için öncelikle çiftçinin içinde bulunduğu zor durumdan kurtarılmasının altını çizdi.
ELEKTRİK VE KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILMALI
MEDAŞ’ın Alarko holdinge devir işlemi gerçekleşmeden önce çiftçinin elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Veli Tolu, ayrıca çiftçinin ipotek karşılığı kullandıkları kredi borçlarının da kamu bankalarınca üstlenilmesini istedi. Tolu, çiftçiye sağlanacak bu imkanların ÖTV ve KDV indirimini içeren paketin maliyetinden daha düşük olacağına işaret ederek, maliyetlerin de havuz sistemine geçilerek karşılanabileceğini söyledi.


Çiftçi de paket bekliyor

Otomobil ve beyaz eşya ithalatçıları için ÖTV ve KDV indirimi içeren ekonomik paketi açıklayan Başbakan Erdoğan’a Konya’dan çağrı: Çiftçinin elektrik ve kredi borçları da yapılandırılmalı

Saadet Partisi (SP) Konya İl Başkanı Veli Tolu, bugün Konya’da olacak olan Başbakan Erdoğan’a çiftçinin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurarak, elektrik ve kredi borçlarında yapılandırmaya gitmesi önerisinde bulundu. Tolu, ayrıca havuz sistemine geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
İl Teşkilatı’nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Veli Tolu, iki yıldır süren ekonomik krizin her gün biraz daha derinleştiğine dikkat çekti. Bu hafta yürürlüğe giren ÖTV ve KDV indirimi içeren yeni ekonomik paketin bir kısım hareketlilik sağlamasına rağmen kalıcı bir çözüm bulunmasına yardımcı olamayacağına vurgu yapan Veli Tolu, “Bu paket özellikle elinde stokları şişmiş beyaz eşya ve araç ithalatçılarının işine yaramıştır. Ancak bu pakette memur, işçi, esnaf ve sanayici yok” değerlendirmesini yaptı.
ÇİFTÇİ 2 YILDIR ELEKTRİK PARASI ÖDEYEMİYOR
Türkiye’nin ve özellikle de Konya’nın ekonomik tabanının tarım olduğunu, dolayısıyla çiftçilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların giderilmesi gerektiğini vurgulayan Veli Tolu, son üç yıldır çiftçinin mazot, elektrik ve gübre girdilerinin yüzde 300 artmasına rağmen taban fiyatlarının aynı kaldığını, çiftçinin tarlasını ekemeyecek duruma geldiği gerçeğine işaret etti. Çiftçinin içinde bulunduğu durumu anlatan Tolu, “Çiftçimiz iki yıldır elektrik parası ödeyememiş ve 3 binden fazla çiftçimiz hakkında kaçak elektrik kullanımından dolayı soruşturma açılmıştır. Yine binlerce çiftçimiz icra takibine maruz kalmıştır. Şimdi çiftçimizin elinde avucunda ne varsa yok pahasına satılmakla karşı karşıyadır” diyerek, Türkiye ve Konya ekonomisinin kurtulması için öncelikle çiftçinin içinde bulunduğu zor durumdan kurtarılmasının altını çizdi.
ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK VE KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILMALI
Başbakan Erdoğan’ın bugün Konya’da olacağını anımsatan Başkan Veli Tolu, çiftçi adına beklentilerinin, otomobil ve beyaz eşya ithalatçıları için öngörülen kurtarma paketinin yanında Başbakanın Konya mitinginde çiftçiyi de rahatlatacak bir paket açıklaması olduğunu ifade etti. Çiftçilerin talebi üzerine Başbakana iki maddelik bir önerileri olduğunu aktaran Tolu, şöyle devam etti: “Öncelikle çiftçilerimizin elektrik borçlarından dolayı çektikleri sıkıntıları giderecek bir yapılandırmaya acilen gidilmelidir. Çünkü Konya ovasında 1 ay sonra sulamalar başlayacak olmasına rağmen trafoların yüzde 80’i borcundan dolayı mühürlenmiş, kapatılmış ve haczedilmiştir. MEDAŞ özelleştirilmiş ve Alarko holdinge geçmiştir. MEDAŞ bölgesinde 296 adet tarım sulama kooperatifi  vardır ve elektrik çok pahalı satılmaktadır. Ülke genelinde tarımsal sulama kooperatiflerinin borç toplamı 3 milyar TL’dir. Ve bunun 2 milyar TL’si faizden oluşmaktadır. Şimdi Başbakandan beklentimiz şudur: MEDAŞ’ın Alarko holdinge devir işlemi gerçekleşmeden önce çiftçimizin elektrik borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Buna göre elektrik parası borçlarının faizlerinin silinmesi ve anapara 36 aya yayılmalıdır. Böylece çiftçimiz trafosunu açarak mahsulünü sulayabilmelidir. Aksi halde çiftçimiz ya kaçak elektrik kullanarak mahkemelere düşecek ya da mahsulü tarlada yanacaktır. Her iki yol da çiftçinin yok olması anlamına gelmektedir. Çiftçilerimizin ipotek karşılığı kullandıkları kredi borçları kamu bankalarınca üstlenilmelidir. Üstlenilen bu borçlar kamu bankasınca sabitlenmeli ve çiftçimizin ödeyebileceği şekilde en az 36 ay taksitle yeniden yapılandırılmalıdır. Yeni yapılandırılan bu borca faiz işletilmemelidir. Çiftçimizin ipotek karşılığı kredi borçları genellikle yabancı sermayenin eline geçen bankalaradır. Ve her geçen gün çığ gibi faiz yükü binmektedir.”
ÇÖZÜM HAVUZ SİSTEMİNDE
Başbakanın ÖTV ve KDV indirimini içeren paketin Türkiye’ye maliyetinin 5 milyar TL olduğunu hatırlatan Tolu, çiftçiye sağlanacak imkanın maliyetinin bu kadar dahi olmadığına vurgu yaparak, “Sayın Başbakan ithalatçı üç beş firmaya tanıdığı bu şansı Konya ve Türkiye çiftçisinden esirgememelidir” diye konuştu.
Bütün bu paketlerin maliyetlerini karşılamak için Başbakanın üç maddelik bir genelge yayınlamasının yeterli olacağı mesajını veren Tolu, sözlerini şöyle tamamladı: “Buna göre Başbakan bir genelge yayınlayarak havuz sistemine geçtiklerini açıklamalıdır. Böylece devlet yıllık 20 katrilyonluk bir kaynağa kavuşacaktır. Bu 20 katrilyon sadece çiftçilerimizi değil tüm KOBİ’lerimizi, besicilerimizi ve sanayi kuruluşlarımızı kurtarmaya yetecek ve Türkiye’yi krizden kurtaracak bir miktardır. Bizim bu taleplerimiz çiftçilerimizin yoğun talepleri doğrultusunda şekillendirilmiştir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri