Çiftçiye kötü haber: Gübreye yine zam geldi!

Artan girdi maliyetleri ve taban fiyatlarının düşüklüğü yüzünden bu yıl zararını üretim yapan çiftçiye bir darbe de gübre firmalarından geldi. Hububat ekimi öncesi gübreye yapılan zam üreticiyi zorlarken, tarımsal üretimi de tehlikeye atıyor

Tarımsal üretimde artan girdiler çiftçiyi maddi anlamda zorlamaya devam ediyor. Geçen ay tarımsal üretimde kullanılan elektriğe yüzde 30 zam yapılmasının ardından bu hafta da gübre fiyatlarına farklı oranlarda zam yapıldı. Mazot ve elektrik masraflarıyla mücadele eden çiftçiye bir darbe de gübre firmalarından geldi.

Gübre firmalarının önümüzdeki aylarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaya göre yeni zamlara gideceği iddia edildi. Bu yıl hububatta yaşanan rekolte kaybı ve taban fiyatlarının geçen yıla göre neredeyse aynı olması yüzünden zararına üretim yapan Türk çiftçisi artan maliyetleri karşılamakta zorlanıyor.

ELEKTRİK, MAZOT VE GÜBRE FİYATLARI ZORLUYOR

Çiftçilerin sadece gübre maliyetleriyle değil, aynı zamanda işçilik ve diğer giderlerle de mücadele ettiğini vurgulayan Konya Pancar Ekicileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Yıllara göre periyodik olarak baktığımızda, gübre atışında ciddi anlamda bir düşüş var. Bunun sebebi, dolayısıyla, fiyatların yüksek olması. Bugün baktığımızda bir kompoze gübrenin ortalama fiyatı 21 bin bandında. Ekim öncesi gübre fiyatlarına yapılan üreticimizi maddi anlamda zora sokuyor. Türkiye gübreyi dışarıdan ithal eden bir ülke. Döviz kurlarında yaşanan her artış doğrudan gübre fiyatlarına yansıyor. Eylül ayının ortalarında ve sonlarına doğru hububat ekimi başlayacak. Fiyatlarının daha fazla artmaması için hükümetin de bu konuda müdahil olması lazım. Zaten bu yıl taban fiyatları çok düşüktü ve rekoltede de ciddi bir azalma yaşandı. Üzerine artan girdi maliyetleri tarımsal üretimi tehdit ediyor. Geçtiğimiz ay tarımsal sulamadaki elektriğe yüzde 30 zam gelmişti. Mazota da sürekli zam geliyor. Gübre ve işçilik maliyetleri de artıyor. Sadece çiftçinin ürünü değerlenmiyor. Böyle bir ortamda tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak imkansız gibi görünüyor. Çiftçimize gübre konusunda destek olunmalı ve tarımsal üretimin sekteye uğramaması için gübre ve diğer girdi masrafları konusunda üreticimiz desteklenmeli” dedi.

HUBUBAT EKİMİ ÖNCESİ GÜBREYE ZAM ŞOKU!

Yurt içinde bazı firmalar gübre fiyatlarında artışa gitti. Toros ve Alp Ateş, üre, dap ve 20.20 gübre fiyatlarını artırdı. Yurt dışında gübre fiyatları sakin bir seyir izlese de yurt içinde bazı gübre firmaları, gübre fiyatlarına zam yaptı. Toros ve Alp Ateş, Dap, Üre ve 20.20 gübre fiyatlarını artırdı. Gübre fiyatlarına yeni bir zam geldi. Toros ve Alp Ateş, gübre fiyatlarında artışa gitti. TOROS, DAP gübre fiyatını 21 bin TL/tondan 21 bin 250 TL/tona çıkarırken, Alp Ateş ise üre ve 20.20 gübre fiyatlarını artırdı. ALP ATEŞ, bugünden geçerli olmak üzere Üre gübresini 12 bin 700 TL/tondan 13 bin TL/tona, 20.20 gübre fiyatını 12 bin 500 TL/tondan 13 bin TL/tona çıkardı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri