Çiftçiye gelir kapısı

Konya Şeker 6 yıl önce başlattığı kanola üretimi denemesinde 3 çeşit kanola üretiminin Konya şartlarına uygun olduğu belirtilerek, kanola üretiminin çiftçinin yeni gelir kapısı olacağı vurgulandı

Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticilerin Konya Ovası’nda üretebileceği ürün sayısını çeşitlendirerek çiftçinin gelirini arttırmayı amaçlayan Konya Şeker, 6 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı. Konya Şeker’in kanola üretimi denemelerinde elde ettiği başarı; arpa, buğday ve şeker pancarı gibi geleneksel ürünlerin dışında da Konya Ovası’nın yeni bir münavebe ürün kazanmasına vesile oldu. Konya Şeker, ülkenin yağ ihtiyacının karşılanması, üreticilerin alternatif ve ticari değeri yüksek tarım ürünleri üreterek daha fazla gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla yağlık bitki üretimi için bundan 6 yıl önce deneme üretimlerine başlamıştı. Konya Şeker dünyanın değişik ülkelerinden getirilen 86 değişik türdeki kanola tohumunu tarlalarda denemeye başladı.

 

4 yıl boyunca yapılan denemeler sonucunda, Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun, verimli ve yüksek yağ oranına sahip 3 çeşit kanola tespit edildi. Ürünün deneme tarlaları dışında üreticilere de ürettirilerek, arazideki uygulama başarısını da değerlendirmek isteyen Konya Şeker, 2 yıl önce üreticilere ait tarlalarda da sözleşmeli kanola üretimi yaptırmaya başlamış ve birim alandan da istenilen verim alınmıştı.

 

‘ŞEHRE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANÇTIR’

 

Tarımsal AR-GE çalışmaları ve kanola üretimiyle ilgili açıklamada bulunan PANKOBİRLİK ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kanola gibi yağlık bitkilerin özellikle Orta Anadolu’nun üretim desenine kazandırılmasının hem bölge çiftçisi hem de ülke ekonomisi açısından bir kazanç olduğunu belirterek, kanola üretiminin iki yıl öncesine kadar laboratuvar ve deneme ortamlarında yapıldığını söyledi.

 

Konuk, “Emek verdik, zaman ayırdık, sonuç aldık ve artık kanoladan üreticinin gelir elde edebileceği bir aşamaya geldik. Geçen yıl Cihanbeyli, Çumra, Beyşehir İlçeleri’nde ve Konya merkezde gerçekleştirdiğimiz kanola ekimi ve hasadı sonucunda birim alandan istediğimiz verimi almada olumlu gelişmeler yaşandı. Şu anda AB ülkeleriyle dekara alınan verim konusunda başa baş gidiyoruz ve üretimde pek çok Avrupa ülkesinden de iyiyiz” dedi.

 

Kanola ve benzeri alternatif tarım ürünlerinin ülkede yeterince üretilemediğine de dikkat çeken Recep Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin ihtiyacı bulunan yağın önemli bir kısmı ithal edilmek suretiyle temin ediliyor. Ülkemizin ihtiyacı olan yağı temin etmek için kanolanın ülkemize kazandırılması güzel bir gelişme. Kanola için uzun bir zaman diliminde hassas deneme çalışmalar yaptık ve bu çalışmalar sonunda özellikle Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun 3 çeşit kanola üretimini kazandırdık. Tarıma elverişli veya kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde ise ülkemizin bitkisel yağ konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyecektir. Bugün tükettiğimiz motorinin büyük bir bölümünü de tarımsal yoldan elde edebileceğiz. Kanola üretimi üreticilerimizin yeni gelir kapısı olacaktır. Sözleşmeli kanola ekim alanlarını genişletilerek bu yıl 3 ilçe ve 22 köyde 2 bin dekar arazide sözleşmeli kanola ekimi yaptırıldı.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri