Çiftçiye büyük fırsat

Birçok çiftçi bir türlü ödenemeyen elektrik borcu nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bölge çiftçisinin toplamda yaklaşık 500 milyon lira borcu bulunuyor. Yapılandırmayla bu rakam 200 milyona düşüyor. En çok borçlu ise Çumra ve Yunak'ta

Torba Yasa ile yapılan düzenleme sayesinde çiftçilerin elektrik borçları yeniden yapılandırılıyor. Konya'da yüzlerce çiftçinin elektrik borcu var. Elektrik borçları nedeniyle bazı sulama kooperatifinin de elektriği kesildi. Çiftçilerin yapılandırmadan faydalanabilmeleri için 30 Kasım'a kadar müracaat yapması gerekiyor. Borcunu tek seferde ödeyenler sadece ana parayı yatıracak, gecikme masrafı ödemeyecek. Elektrik borcu olanlar 6, 9, 12 veya 18 ay eşit taksitle, Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanacak faizle borçlarını ödeyebilecek. Çiftçiler ise tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarını 5 taksitte 5 yıl içinde ödeyebilecek. Ülke genelinde çiftçilerin borcunun toplam ana parası 3,8 milyar lira civarında. Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir'i kapsayan bölgenin borcunun ana parası ise yaklaşık 200 milyon lira. Düzenleme, borcu birikmiş olan çiftçiler için büyük bir fırsat olarak yorumlanıyor. Uygulama sayesinde hem devlet hem çiftçi kazançlı çıkacak. Tarımsal üretimin fazla olduğu Konya'da pek çok çiftçi elektrik borcu nedeniyle mağdur olmuştu.

BU FIRSATI KAÇIRMAMAK LAZIM

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü Meram Bölge Koordinatörü Mevlüt Büyükbayar, düzenlemeyi 'büyük fırsat' olarak yorumladı. Büyükbayara, “Yeni düzenleme büyük bir fırsat. Vatandaş bu yasanın kiymetini bilmeli. Konya'da bin 138, Karaman'da 243, Aksaray'da 584, Nevşehir'de 2 bin 756, Niğde'de 2 bin 883, Kırşehir'de de 82 çiftçinin elektrik borcu bulunuyor. Bu borçluların bir kısmının dosyası icraya gönderildi. Bir kısmı ise bekletiliyor. Bölgemizde toplamda 7 bin 686 çiftçinin 192 milyon 637 bin 660 lira 73 kuruş borcu bulunuyor. Bu rakamlar borcun ana parası. Yapılandırmaya tabi tutulduğu için faizleri sildik. Yapılandırmanın dışında çiftçinin toplam borcu 500 milyonu yakalar. Çiftçinin Merem Elektrik Dağıtım Şirketi (MEDAŞ)'a olan borçları bu rakamlara dahil değildir” şeklinde konuştu. Nevşehir ve Niğde illerinde alacakların tahsili noktasında büyük sıkıntıların olduğunu belirten Büyükbayar, “Yasanın çıkması için bir Nevşehir milletvekili büyük emek sarfetti” dedi.

EN ÇOK BORÇLU ÇUMRA VE YUNAK'TA

Büyükbayar, “Borcu olan çiftçiler 30 Kasım'a kadar dilekçeyle TEDAŞ veya MEDAŞ'a başvurmalı. Çiftçiler Aralık'ın sonuna kadar da borcun peşinatını ödemek zorunda. Gecikme faizini ve gecikmenin KDV'sini siliyoruz. Müracaatlar kısa süre içerisinde başlayacak. Bazı dosyalarda sildiğimiz faiz miktarı 100 bin lirayı geçiyor. Sistemden bir dosya açtım. Bu çiftçinin 152 bin lira borcu bulunuyor. Yapılandırmayla bu borç 35 bin liraya düşüyor. Düzenlemeyle çiftçiler büyük bir yükten kurtulacak. Borçlar belli bir süre ödenmediğinde icraya gidiyor. İcraya giden dosyaların yükü ağır oluyor. İlçeler arasında en çok borcu olan iki ilçe Çumra ve Yunak. Bu ilçelerde çok sayıda çiftçinin borcu bulunuyor. Devlet bundan sonra çiftçiyi sıkıştırır. Önümüzdeki günlerde bölge çiftçisini bilgilendirmek için sahaya ineceğiz. Genel Müdürlüğümüz bu düzenlemeyle ilgili bir kamu spotu hazırlıyor. Önümüzdeki günlerde yayınlanır. Torba Yasa ile yapılan düzenleme 2011 yılında çıkan 6111 yapılandırmasının aynısı. Çiftçi bundan faydalanmadı. Borçluların yüzde 10'u düzenlemeden yararlandı. Vatandaşlar mutlaka yasadan yararlansın” ifadelerini kullandı.

KOOPERATİFLERİN YÜZDE 90'I BORÇLU

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Başkanı Şaban Güven de, “Torba Yasa ile yapılan düzenlemeyi önemsiyorum. Düzenleme çiftçi için büyük bir fırsat. Ancak 2011 yılında da böyle bir düzenleme yapıldı. Protokol hazırlandı. Düzenlemeden sonuç alınamadı. Değişiklik çiftçiye zaman kazandıracak. Kanun 11 Eylül'de yayınlandı. Bölgemizde bulunan sulama kooperatiflerinin yüzde 90'ı borçlu. Bölgemizde 300'e yakın sulama kooperatifi var. Önceki düzenleme tutmadı. Bundan da ümitli değilim. Bundan yararlanacak kooperatiflerin sayısı 10'u bulmaz. Devlet ana parasını almak istiyorsa borcu 5'e bölmeli. Devlet şimdi TEFE ve TÜFE'yi uyguluyor. TEFE ve TÜFE ile birlikte 10 bin lira borcun varsa 10 yılda bu borç 16 bine çıkıyor. Tek seferde ödeyemezsen bu borç 20 bin lirayı buluyor. Böyle giderse elektrik sıkıntısı varlığını korur” sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri