Çiftçinin yüzü gülüyor

Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Öztorun, Aksaray'da rekor yağışlarla birlikte 2011 yılı üretim döneminde toplam rekoltenin tahmini olarak 1 milyon 250 bin tona yaklaştığını söyledi

Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Öztorun, Aksaray'da rekor yağışlarla birlikte 2011 yılı üretim döneminde toplam rekoltenin tahmini olarak 1 milyon 250 bin tona yaklaştığını söyledi.


Öztorun yaptığı açıklamada, Aksaray da toplam arazinin yüzde 54.4'ünü oluşturan tarım alanın 420 bin 430 hektar olduğunu, bununda yüzde 86'sında kuru, yüzde 14'ünde sulu tarım yapıldığını bildirdi.
Aksaray'ın zirai üretimde Türkiye'de ilk 35 il içinde yer aldığını belirten Öztorun, tahıllar, şeker pancar, yem bitkileri, yumrulu bitkiler, sebze, çerezlik ve yağlık ayçiçeği gibi ürünlerin Aksaray'da üretiminin yapıldığını vurguladı.
2011 yılı hububat hasat döneminin Aksaray'da sona erdiğini, yüksek rekolte ve kaliteli ürün ile çiftçinin bu yıl daha iyi kazandığını ifade eden Öztorun, şunları kaydetti:
''Aksaray'da rekor yağışlar, özellikle kıraç alanlardaki ekili ürünün su ihtiyacını karşıladı. Ekili alanlarda süne, kımıl ve diğer hububat hastalıkları ile ilgili yaptığımız mücadelelerin de katkısıyla hububat üretiminde il genelinde ortalama yüzde 50 rekolte artışı gerçekleşti. 2010 yılında toplamda 800 bin ton olarak gerçekleşen hububat rekoltesi, bu yıl yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin tona ulaşmıştır. Bu durum çiftçileri olduğu kadar bizleri de memnun etmiştir.''
?TARIMSAL SANAYİ DE HIZLA BÜYÜYOR
Aksaray'da tarım ve hayvancılığın, sanayisi ile birlikte geliştiğini anlatan Öztorun, özel müteşebbisler tarafından tahıl siloları, ham yağ fabrikaları kurulduğunu belirtti.
Tarımsal faaliyetlerin daha bilinçli yapılması için çiftçi eğitimlerine büyük önem verdiklerini dile getiren Öztorun, şöyle devam etti:
''İl Müdürlüğümüz bünyesindeki ziraat mühendislerimizle birlikte çiftçi eğitimi ve bilinçli tarım yapılmasına ağırlık veriyoruz. Bakanlığımızca çiftçilere verilen bitkisel ve hayvansal desteklemeler yanında, modern tarım alet ve ekipmanlarının desteklenmesi ve yapılan bu desteklemelerin etkin, yaygın olarak uygulanması, tarımsal üretimde verim ve kalite artışına katkı sağlamaktadır.'' (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri