Geçen yıl gerçekleşen ve hem çiftçi için hem de sanayici için oldukça olumlu geçen Tarım Fuarı’nın ardından bu yıl daha geniş katılımlı ve düzenli bir fuarda birlikteyiz. Dahası Türk tarım sektörünün gururu, ülkenin beklenen buluşması 10. Uluslararası Konya Tarım Fuarı başladı.
2011 yılında 27 ülkeden yaklaşık 474 firma ve firma temsilcisinin yer aldığı fuara ülkemizde 70 ilden katılım gerçekleşmişti. Başta Ortadoğu, balkanlar ve Kafkaslardan yaklaşık 178 bin 261 ziyaretçi ağırlayan Konya Tarım Fuarı ülkemizin tarım sektöründe öncü ve lider merkezlerinden birisi haline geldi.
Bu nedenle 2012 Tarım Fuarı için Fuarın düzenleyicisi TÜYAP, işi sıkı tutarak geçmiş yıllardan da ders aldığını göstererek, birbirinden farklı yenilikleri programa dahil ederek hazırlandı. Bunların en önemlisi mevcut salonun dışındaki alana klasik çadır yerine Türkiye’de ilk kez kullanılan Mebran çadır kurulmasıdır. Dolayısıyla Almanya’dan özel getirilen Mebran çadırlar ile fuar alanı 22 bin metrekare genişletilmiş oldu.
Konya'da toplamda 65 bin metrekare sergileme alanıyla ilk defa bu büyüklükte bir fuar açılırken, yurt içi ve yurt dışında yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda 32 ülkeden 590 firma, bin 300 farklı markayla Konya Tarım Fuarı'nda yerini alıyor. Ayrıca 200 bin ziyaretçi bekleniyor. GSM devi Turkcell’in ana sponsorluk yapması da fuara ayrıca prestij kazandırdı diyebiliriz.
Normal salonların yanı sıra 10 Mebran salon ile katılımcılara rahat bir ortam hazırlanırken ziyaretçiler için de sürprizler düşünülmüş. Öyle ki fuarın katılımcılarından Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği fuar bünyesinde bu sene ilk defa Buzağı Yarışması yapacak. Merakla beklenen yarışma ziyaretçilere ayrı bir keyif verecek.
Kısacası Uluslararası Konya Tarım Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı yani Konya Tarım Fuarı 2012 hem ülkeye hem sektöre hem de Konya’ya büyük kazanımlar sağlayacak. Bu fuarla birlikte Türkiye büyüme ivmesine katkı sağlarken Türk Tarım Sektörü gelişimini daha da hızlandıracak. Çiftçilerimiz tarım teknolojilerini yakından tanıyıp ürünlerinin hasadında uygulamaya başlayacak. Sanayici gösterilen ilgi ve talep karşısında büyüme trendine giderek teknolojik gelişimle gelecek yıl için daha yeni makineler veya araç gereçler üretecek. Tüm bunların yanı sıra fuarın düzenlendiği Konya’mız ekonomik ve tanıtım adına önemli kazançlar sağlayacak. Bugün baktığımızda Konya’da bulunan tüm otellerin dolu olduğunu hatta misafirhanelerin bile ziyaretçileri ağırladığını görebiliyoruz. Otellerin dışında diğer sektörlerin de ziyaretçiler vesilesiyle hareketlilik yaşadığını görmek mümkün.
Öyle ki TÜYAP Konya Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü’nün otellerin yüzde yüz dolduğunu ve konuklara yer bulmakta zorlandıklarını söylemesi sevindiğimiz bir ifadedir.
Bunun yanı sıra fuara 30 ülkeden gelecek heyetler de Konya’yı yakından tanıyarak sanayisini daha net ve yerinde görecek. Ticaret yaparak sektöre ve ülkemize ekonomik katkı sağlayacaklar. Çünkü biz insan gücümüz ve üretimlerimizle büyüyen bir ülkeyiz. Bu nedenle üretimlerimizi ancak yurtdışı pazarlarına taşıyarak büyürüz.
Bu nedenle Afganistan'dan Almanya'ya, Tanzanya'dan Kazakistan'a, İtalya'dan Fas'a 32 ülkeden firma, 30 ülkeden heyetin katılacağı bu fuar hem sektör için hem de ülkemiz adına büyük bir öneme sahiptir. Bu önem yurtdışı katılımcılar kadar yurtiçi katılımcılarımız içinde önemlidir. Ama benim için çiftçilerimizin buradaki yeri apayrıdır. Çünkü fuarda sergilenecek ve tanıtılacak makineler, araç gereçler, gübreler ve tohumlar son tüketici olan çiftçilerimiz içindir. Onlarda hiç şüphesiz yenilikleri ve farklılıkları yerinde görerek sektöre canlılık getireceklerdir.
Ekonomisiyle, sanayisiyle, üretim gücü ile ve sayılamayacak kadar çok olan etkenleriyle büyümekte olan Ülkemize bu büyük fuarların katkı sağlayacağının altını çiziyor, bu önemli organizasyona imza atan düzenleyici ve destekleyicilere katılımcı ve ziyaretçilere teşekkür ediyorum. İnşallah herkesin arzu ettiği bol bereketli ve kazançlı ticaretli bir fuar olur.
Bu arada bir teşekkürü de gazete olarak bizim hazırladığımız bu Tarım Eki’ne ilgi gösteren firmalara ediyorum. Çünkü gelecek adına önemli bir arşiv görevi üstlenecek bu sektörel derginin hazırlık aşamasında katılımcı firmalarımız bizleri yalnız bırakmadı ve destek verdiler.
Son olarak fuardaki etkinlik hakkında da kısa bilgi vermek istiyorum. 17 Mart Cumartesi günü fuara katılan firmaların oluşturduğu heyetler arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak. Yine fuar toplantı salonunda firmaların bilgilendirme seminerleri düzenlenecek. Bunlarda anonslarla ziyaretçilere duyurulacak. Fuar, bugünden 14-17 Mart tarihleri arasında 09.30-18.00 saatleri arasında, 18 Mart Pazar günü ise 09.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açık kalacak.
Hasadı bol, bereketi çok ve kazancı müthiş bir büyük fuar olması dileğiyle…