Çiftçinin altın yılı

Sonbahar aylarında yağan ve son 30 yılın ortalamasının üzerinde gerçekleşen yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Son kar yağışının Ova'da etkili olmasıyla birlikte çiftçiler altın yılını yaşayacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Konya'ya Eylül ayında metrekareye 81,3 kilogram Ekim ayında 71,7 kilogram., Kasım ayında 35,2 kilogram yağış geldi. Bu sayılar son 30 yıl ortalamasının üzerinde. Çiftçi bu yağışlarla istediği miktarda yağışı alırken mahsuller için büyük önemi bulunan kar yağışını bekliyor. Uzmanlar, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından beklenen kar yağışının gelmesi durumunda çiftçinin altın yılını yaşayacağını ifade ediyor.

Yağışlar istenilen seviyede gerçekleşirken çiftçiler yaklaşmakta olan gübreleme için gübre fiyatlarını düşünmeye başladı. Yaz döneminde ucuz olan gübre fiyatları ekim döneminde ve kış aylarında spekülatif bir şekilde artıyor. Son aylarda Dap'ın tonu bin 600 TL civarında, Üre ise tonu bin 150 TL'den satılıyor.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Eylül ayı itibariyle günümüze kadar devam eden yağışları çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Eylül ayından bu yana yağan yağışlar bize son 30 yılın en yağlı sonbaharını yaşattı. Bu yağışlar son 30 yılın ortalamasının yaklaşık 10 katıdır. Beklenilen kar yağışının da gelmesiyle ve bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda çiftçimiz altın yılını yaşayacaktır" dedi. Geçen yıl yaşanan don olayının üreticiyi ve hububat miktarını önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Çalış, konuşmasına şöyle devam etti: "Don olayının fazla olması ve kar yağışının olmaması nedeniyle hububatta önemli zarar oluştu. Kar örtüsü hububat için önemli ihtiyaçlardan biridir. Karın erimesi ile yüzey akışı olmadan yağış toprağa emilecektir. Kar yağışının diğer önemli etkisi ise hastalık ve zararlıların kar altında etkisini kaybetmesidir. Şimdiye kadar tarımsal meteoroloji istediğimiz düzeydeydi. Beklenilen karı afetsiz bir şekilde aldığımız takdirde, ilkbahar yağışlarıyla bereketli bir yıl sonu hasadına ulaşacağız."

GÜBRE FİYATLARINA MÜDAHALE EDİLMELİ

Verim ve kalitede çok verimli bir yıl beklenildiğinin altını çizen Çalış, şunları söyledi: "Çiftçilerimiz bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Yapılan toprak analizlerine göre bitki isteklerine uygun üst gübreleme yapılmalıdır. Çiftçinin yanında gübre fiyatlarını belirlemeye yetkili kurumların çiftçinin mağdur olmayacağı şekilde gübre fiyatlarına müdahale etmesi gerekiyor. Ekim ve üst gübrelemesi zamanlarında fiyatlarda spekülatif bir artış yaşanmaktadır. Mayıs-Haziran aylarında tonu 900-1000 lira olan taban gübresi, ekim döneminde bin 500- bin 660 liraya kadar çıkmıştır. Üst gübrelemesinin yaklaştığı günlerde bu artışın yine olacağı açıkça görüküyor. Yetkililerimiz bu spekülatif fiyat artışını engellemek için ithalat-ihracat politikaları da dahil olmak üzere gerekli adımları atmalıdır. Bu fiyat artışı engellenemiyorsa da çiftçi sübvanse edilmelidir."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri