Çiftçilere Haksız Ödeme Kapsamında 58 İlde Soruşturma Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 60 milyar lira çiftçiye ödeme yapıldığını belirterek bu paranın 208 milyon lirasıyla ilgili 58 vilayette 'haksız ödeme' gerekçesiyle zaman zaman savcılık, emniyet, bakanlık müfettişleri tarafından işlem yapıld.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 60 milyar lira çiftçiye ödeme yapıldığını belirterek bu paranın 208 milyon lirasıyla ilgili 58 vilayette 'haksız ödeme' gerekçesiyle zaman zaman savcılık, emniyet, bakanlık müfettişleri tarafından işlem yapıldığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Plan ve Bütçe görüşmeleri kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçeleri görüşüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, komisyon üyelerinin bile bakana ulaşamadığını söyledi. "Sıcak değilsiniz, hep bizi ittiniz. Muhalefetin hiçbir talebini sıcak karşılamadınız." diyen Aslanoğlu, "Ben 11 yıllık arkadaşınız olarak bunu diyorum. Artık içimdeki bu gizli duyguyu söylemeyi görev sayıyorum. Hiçbir talebimize duyarlı davranmadınız. Kendimiz için istemiyoruz. Bende kendi kendime söz verdim, artık bu bakandan birşey istemeyeceğim. İçimde tutuyordum, bunu söyledim rahatladım." dedi.

"KOMİSYONA SAKİNLEŞTİRİCİ İLAÇ ALARAK GELDİM"

Türeyen sahtekarlığı önlemenin bakanın görevi olduğunu belirten Aslanoğlu, "Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yüzünden bugün sakinleştirici ilaç alarak geldim bu komisyona." ifadelerini kullandı. Trakya'da köylünün dolandırıldığını vurgulayan Aslanoğlu, köylü adına bakanlığın görevini yerine getirmediğini söylemek istediğini ifade etti.

Diyarbakır'da sarmalık tütünün yaşam biçimi ve zevki olduğunu dile getiren Aslanoğlu, Doğu'da bunun geçerli olduğunu kaydetti. Sigaranın içilmesini teşvik etmediğini, içilmemesi için de her türlü tedbirin alınmasını istediğini dile getiren Aslanoğlu, Türkiye'de sigaranın hep ithal edildiğini söyledi. "Sigarayı yasaklayalım, nasıl tütünü yasakladığı gibi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu alnından öperim" diyen Aslanoğlu, "Yakalanırsa 50 bin lira ceza. Meramım değil, isyanımdır." dedi.

"GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNAN HERKESE GERİ DÖNDÜM"

Soruları cevaplayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Şimdiye kadar benimle görüşme talebinde bulunmuş kişilere dönmediğim hiçkimse yoktur. Ne iktidar ne muhalefet, Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olan herkese haber aldığımda mutlaka dönerim. Bakanlığım dönemimde hep bunu yaptım. Benim tabiatımdır, bu bir lütufta değildir." diye konuştu.

Sayıştay tarafından istenen belgelerin bakanlık tarafından gönderildiğini dile getiren Eker, haksız ödendiği tespit edilen ödemelerle ilgili toplam 58 ilde benzeri durumların olabildiğini ifade etti. 60 milyar lira çiftçiye ödeme yapıldığını anlatan Eker, bu paranın 208 milyon lirasıyla ilgili 58 vilayette zaman zaman savcılık, emniyet, bakanlık müfettişleri tarafından tespit edilip işlem yapıldığını vurguladı.

3,5 TL'ye satılan sucuğun yenilip yenilmeyeceğine yönelik bir soruya ise Eker, konuya ilişkin daha etkin bir şekilde mücadele edildiğini belirterek bu fiyatla şuan üretim yapılmasının mümkün olmadığının altını çizdi. 2013 yılında 814 personel alındığını, yılsonuna kadar 499 personelin daha alınacağını dile getiren Eker, böylece bin 300 kişinin alınmış olacağını ifade etti.

"SİGARALAR TÜRKİYE'DEKİ 7 FABRİKADA ÜRETİLİYOR"

İç piyasaya sürülen sigaraların tamamının yurt içinde kurulu 7 sigara fabrikada üretilerek piyasaya sürüldüğünü dile getiren Eker, bunların ortaklığını sermayesini bilmediğini kaydetti. Üç tane İzmir, Samsun, Mersin, Trakya ve Manisa'da sigara fabrikalarının bulunduğunu kaydetti. Kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan tütünlere, mülki amirlerce idari para cezası uygulandığını vurgulayan Eker, bu cezanın Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylama ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bütçeleri kabul edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri