Çiftçilere eğitim sürüyor

Karatay İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Karatay Ziraat Odası ve Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle İsmil'de çiftçilere yönelik Çiftçi Eğitim Gecesi düzenledi

Çiftçilerin soğuk kış günlerindeki boş zamanlarında yapılan eğitimlerde, bitkisel ve hayvansal üretimde yeni yaklaşımlar, bitki beslenme teknikleri, nitratlı gübre alternatifleri ve Karatay ilçesinin tarımsal sorunları konuşuluyor. Her hafta hafta başka bir köyde yapılan eğitim geceleri bu hafta Konya tarımında önemli bir yere sahip olan  İsmil’de yapıldı. Yetiştirilen ürünlerdeki katile ve verimi arttırmak için yapılan Çiftçi Eğitim Gecesi’ne Karatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Esat Altuntaş, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Süleyman Soylu ve İsmilli çiftçiler katıldı.

VERİM KADAR KALİTE DE ARTMALI

Eğitimlerde  terör olaylarında patlayıcı maddelerin güçlendirmesinde kullanılan nitrat içeren gübrelerin satış ve sevkiyatını yasaklamasının ardından çiftçiye gübre alternatifleri hakkında  bilgilendirdiklerini söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Yasaklanan nitratlı gübrekler içeriğindeki azot nedeniyle tarımda önemli bir yere sahip, fakat bu gübreler Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yasaklandı. Yasaklanan bu gübreler yerine çiftçimizin kullanması gereken alternatif gübreler ile bu gübrelerin kullanım şekli ve zamanı hakkında bilgilenmesini istiyoruz” dedi. Ürünlerin verimi kadar kalitesini de arttırmak istediklerini belirten Kavuneker, sözlerine şöyle devam etti: “Üretilen ürünlerde verim çok ama pazarda protein miktarı düşük olduğu için pazarda fiyatı düşük oluyor. Biz üreticimizin verimde olduğu kadar kalitede de iyi olmasını istediğimiz için bu eğitimleri gerçekleriyoruz.”

SORUNLARI YERİNDE DİNLİYORUZ

,Tarımda bilgiye ulaşılmazsa eskiye gidildiğini ve teknolojinin geliştiği günümüğzde eski tarım tekniklerini uygulamanın verimi ve kalitesi düşürdüğünü ifade eden Karatay İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Esat Altuntaş, “Bu eğitimlere katılmak çiftçimizin yararına olacaktır. Geleneksel tarım tekniklerinde alınamayan verim ve kaliteyi çiftçimizi bilgilendirip yeni teknikler ve çeşitli ürünler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyoruz. Çiftçi Eğitim Geceleri çiftçinin üretimle ilgili sorunlarını yerinde dinleyip onlarla birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizi bu eğitimlere katılmaya davet ediyorum, tarımda eskiye gidersek kaybederiz” diye konuştu.

ALTARNATİF GÜBRE VAR

Tarımda kullanımı yasaklanan 33 Nitrat gübresine alternatif gübreler hakkında bilgi veren Selçuk üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu gübrenin yerine daha az zamanda çözülen ve aslında ürüne en etkili olan ‘üre’ gübresinin kullanılabilir. Fakat kullanılan bu gübrenin Nitrat gübresine göre toprakta çözülme süresi olan 15 gün daha önce atılması gerekiyor. Gübre eğitimlerin karşılıklı iletişim halinde yapılmasının sorunların çözümünde bürokrasi ve çiftçilerin aynı frekansı taşımalarının önemli olduğunu belirtti ve eğitimlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Soylu, hasatta, dikimde ya da ekimde kullanılan yabancı işçilerin bilinçsiz olduğunu ve bunların verimi etkilediğini belirterek bilinçli işçi çalıştırılması gerektiğini kaydetti.

ÇEŞİT TERCİHİ ÇOK ÖNEMLİ

Ürünlerde çeşitlenmenin gün geçtikçe arttığını söyleyen Soylu, kullanılacak çeşitin belirlenmesinde pazarı iyi olanın tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Soylu: “Ürün çeşitliliği arttıkça çiftçinin kafası karışıyor ve hangisi çeşidi alacağını bilemiyor. Bilinçsiz yapılan bu ekimlerde üretilen ürün pazarda fiyatı düşük olduğu için üretici mağdur oluyor. Bu nedenle toprak yapısına en uygun ve pazarda fiyatı en yüksek çeşit ekilmelidir. Çeşitlenmeyle birlikte tohum satan bayi sayısı çok arttı, hasat edilen tohumun  elenip kullanılması yerine lisanslı bayilerden anaç tohum almak verimi ve kaliteyi yükseltecektir” şeklinde konuştu.

KESİNLİKE YAKILMAMALI

Tarla temizliğinin de önemine değinen Prof. Dr. Soylu, tarlaların kesinlikle yakma yoluyla temizlenmemesini kaydetti. Soylu tohumların lisanlı ve güvenilir kişilerden alınmasını gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Tarla temizliğinin önemiş büyük, eğer kullandığınız tohumların içinde farklı tohumlarda varsa tarlada yabancı ot çıkabilir. Bu da yıl geçtikçe tarlanın kirlenmesine, verimin düşmesine neden olur. Mahsul toplandıktan sonra tarlanın temizliği sürülmesi kesinlikle yakılmaması gerekiyor ve yakma tarladaki faydalı vitaminlerle azotları yok ediyor.”

TABAN KIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Tarlanın sürüm aşamasında sürümün her iki üç yılda bir taban kırma olarak adlandırılan, toprağın tabanındaki sert tabakayı kırmak için yapılan derim sürümün önemli oladuğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Kurak geçen yıllarda toprak taban kırma yapılmasa suyu sert tabakanın üzerinde tutuyor ve bitkinin köküne ulaşmadan güneşle birlikte buharlaşıyor. Bunun önüne geçmek için toprağı kullanılan kısmının altındaki sert tabakanın kırılması gerekiyor, bu kırılmayla su toprağın alt kısımlarına kadar iniyor ve yağmur yağmasa bile bitki oradaki nemden faydalanabiliyor. Taban kırma uygulaması bitkinin köklerini uzatabilmesi ve topraktaki azotu daha iyi toplayabilmesi içinde önemli bir etken” şeklinde konuştu. Eğitimlerin kullanılacak gübrenin ve bu gübrenin kullanım zamanının öğrenilmesi açısından önemli olduğunu belirten çiftçiler, bu eğitimler sayesinde soru ve sorunlarımızı yetkililere kendimiz söyleyip birlikte çözüm aradıklarını ve kullanılacak gübreler hakkında bilgilerinin olmadığını, bu eğitimle gübre kullanımı hakkında bilgiye sahip olduklarını ve eğitimden memnun olduklarını söyledi.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri