Çiftçiler için Sertifikalı Tohum Fuarı düzenleniyor

Ali Ataiyibiner, Konyada ilk defa yerli ve yabancı firmaların katıldığı Sertifikalı Tohum Fuarı düzenleneceğini belirterek, fuarla birlikte sertifikalı tohumun önemine dikkat çekeceklerini söyledi
Uluslararası TÜYAP Fuarında 8–9–10 Eylül 2011 tarihlerinde Sertifikalı Tohum Fuarı düzenlenecek. Fuara 200’ün üzerinde yerli ve yabancı firmanın katılması beklenirken, fuarın Konya ve ülke açısından son derece önemli olduğu belirtiliyor. Söz konusu fuar hakkında bilgi veren Meram Ziraat Odası Başkanı ve Konya Şeker Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ataiyibiner, “Sertifikalı tohumluk kalitelidir. Ülkemizde her geçen yıl hububat üretiminde kaliteli üretim azalmaktadır. Bu durum buğdayda unlu mamuller ve makarna sanayicisinin kaliteli ürün talebi giderek artmakta, dolayısıyla Türkiye yılda 1,5 milyon ton kaliteli buğday ithal etmektedir. Türkiye’de tohumluğun ekilmesinden hasadına kadar geçen sürede kaliteye etki eden çeşit, iklim ve toprak özellikleri dışında buğday kalitesini olumsuz etkileyen, tohumluk, tohumlukta süne ve kımıl zararı, diğer tür ve çeşitler, yabancı madde, temizleme, tohum iriliklerine göre tasnif ve kötü depolama şartları gibi faktörlerdir” dedi.
Sertifikalı Tohum Fuarı’nın milli ekonomiye önemli kazanımlar sunacağının altını çizen Ataiyibiner, verimi artırmak için genetik potansiyeli yüksek çeşitlerin sertifikalı tohumluklarının, uygun bölgelerde ve uygun yetiştirme teknikleri ile birlikte tarımsal üretimde kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
“ Islah edilmiş çeşitler ve kaliteli tohumluklar verimliliği artırır, üretim riskini azaltır sonuçta çiftçi gelirini yükseltir” diyen Ataiyibiner, şunları kaydetti: “Tohumluk, bitkiler kültüre alındığından beri yararlanılan en önemli girdidir. Çiftçilerin başarıları, yetiştirmekte oldukları bitkilerin tohumluk kalitesine bağlı kalmaktadır. Çevreye adapte olmamış çeşitlerden, diğer koşullar en iyi şekilde sağlansa bile yüksek verim elde etmek mümkün değildir. Bütün bu tespitler ışığında bakıldığı zaman, tarımsal verimlilik, üretimin artırılması, maliyetinin düşürülmesinde tohum ülkemiz için en temel ve önemli bir girdi ve teknolojik öğe olma durumundadır. Ekilen tohumlukların teknik olarak 3 yılda bir sertifikalı tohumluklarla yenilenmesi için her yıl 627 bin ton buğday, 250 bin ton arpa sertifikalı tohumluğu kullanılması gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerde sertifikalı tohumluk kullanımı yüzde 50'nin üzerinde iken Türkiye'de bu oran yüzde 10–15 civarındadır. Kalitesiz tohumlukla üstün verim almak imkânsız.”
Sertifikalı tohuma devletinde destek verdiğinin altını çizen Ataiyibenir, üründe protein değeri arttıkça prim desteği de artmaya devam edeceğine vurgu yaptı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri