Çiftçiler Güvenli Traktör Kullanımı Konusunda Bilinçlendirildi

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında tarımsal faaliyetlerin arttığı dönemler öncesinde ve dönem içerisinde meydana gelen trafik kazaları ve iş kazalarının önüne geçilmesi amacıyla ‘Tarım Araçlarının Güvenli...

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında tarımsal faaliyetlerin arttığı dönemler öncesinde ve dönem içerisinde meydana gelen trafik kazaları ve iş kazalarının önüne geçilmesi amacıyla ‘Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı’ konulu toplantı düzenlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı-Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı ile Yiğit Akü’nün katkılarıyla hazırlanan ve ülke genelinde uygulanan 'Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi' Bafra’da gerçekleştirildi.

Toplantıya Samsun İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hacı Demirezen, Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Yusuf Avan, Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, Müdür Yardımcısı Abdurrahman Mangan, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Toplantıda çiftçiler Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan tarafından Türkiye’deki ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları ile traktörlerin karıştığı trafik kazalarının istatistik bilgilerini öğrenirken, İl Sağlık Müdürlüğü uzman doktorları tarafından ilk yardım bilgisi aldılar. Çiftçiler, trafik kazalarının yanı sıra doktorlara arı ve yılan sokması gibi hayvansal saldırıları ile ilgili tedavi bilgileri aldı. Yapılan 2 saatlik toplantı ardından kampanyaya destek veren bir akü firması tarafından traktör lastiği çevirme yarışı gibi çeşitli yarışmalar düzenlendi ve dereceye girenlere Zihni Şahin tarafından ödülleri verildi. Toplantıda en büyük ilgiyi bir düzeneğe sabitlenen ve düzenek tarafından ters döndürülen otomobil gördü. Otomobilin içine oturan vatandaşlar, emniyet kemerli ve kemersiz bir şekilde ters döndürülen otomobildeki kaza anını canlı yaşadı. Toplantı esnasında jandarma ekipleri ve Toplum Destekli Polis ekipleri, trafik kuralları ile ilgili stant kurdu. Toplantı ve proje hakkında açıklama yapan Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Yusuf Avan, “Bilindiği gibi ülkemizde traktörlerin karışmış olduğu kazaların oranı diğer motorlu araçların karışmış olduğu kazaların oranından çok daha fazla. O nedenle biz Karayolları Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde traktör sürücülerimize yönelik olarak ülke genelinde bir kampanya başlattık. Bu kampanya İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Buradaki esas amacımız, traktör kazalarının azaltılmasına yönelik, traktör sürücü ve kullanıcılarını bu konuyla ilgili bilgilendirmektir.’’ dedi.

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin de "Ülkemizin en önemli problemlerinden biri de trafik problemidir. Gerçekleşen kazaları düşündüğümüzde bu probleme karşı toplum olarak duyarlı olmalıyız. Yaşanan kayıplar göz önünde bulundurulduğunda, bu konuya önemle değer vererek yaklaşılması gerekiyor. Sorumsuzca yapılan kazalar önlendikçe bu problemler de ortadan kalkacaktır. Sadece tarım araçlarınla yapılan kazalara değil trafikte gerçekleşen tüm kazalara karşı duyarlı olmalıyız.” şeklinde konuştu.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ise trafik kazalarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük sorun oluşturduğunu, dolayısıyla trafik güvenliğinin küresel bir boyuta ulaştığına işaret etti. Karagöl, şunları ifade etti: "Bu etkinliğin her geçen yıl artan trafik kazalarına çare olacağını düşünüyoruz. Maddi ve manevi kazalar hepimizin ortak üzüntüsü. Emniyet Genel Müdürlüğümüzün verilerine göre, 2007-2013 yılları arasında tarım araçlarının yol açtığı trafik kazalarında, ülkemizde yıllık ortalama bin 50 adet ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana geliyor. Bu kazalar sonunda yılda 65 kişinin hayatını kaybettiği, yıllık ortalama 2 bin 150 kişinin yaralandığı veya engelli kaldığı tespit edilmiştir. Güvenli Traktör Kullanım Kampanyası Konya, Manisa ve Balıkesir’den sonra ilçemizde yapılması bizim için çok önemli. Yapılan araştırmalara göre, ölümlü trafik kazalarının toplam kazalar içerisindeki oranı yüzde 3 iken, traktörlerin karıştığı kazaların ölümle sonuçlanma oranı 4 katı daha fazladır. Bu veriler göstermektedir ki tarım alanında çalışan traktör kullanıcılarının eğitimi son derece önemlidir.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri