Çiftçi neden ihmal ediliyor?

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasa ile ilgili yaptığı konuşmada, diğer alacaklara öngörülen taksitlendirme imkanının çiftçilere de getirilmesini önerdi.
5510 sayılı Kanun’un, hiç prim ödemediği hâlde geçmişte bir şekilde sigortalılık tescili yapılmış esnaf ve çiftçilere, hiç prim ödemedikleri sigortalılık sürelerini borçlanma imkânı verdiğini hatırlatan Kalaycı, “Buna karşın esnaf olduğuna ya da çiftçilik yaptığına dair resmî belgeleri olmasına, vergi mükellefiyeti, oda kaydı bulunmasına rağmen, sigortalılık tescili yapılmamış olanlara, resmî belgelere dayalı hizmet sürelerini borçlanıp sigortalılık süresi olarak değerlendirme imkânı verilmemektedir” dedi.
Kalaycı şöyle devam etti: “Esasen esnaf ve çiftçi olarak çalışılan bu süreler, ilgili kanunlara göre zorunlu sigortalılık kapsamındadır. Zorunlu sigortalıların tescil kaydının yapılması kurumun görevidir. Dolayısıyla, geçmişte zorunlu sigortalılık kapsamında yapılan hizmetlerle ilgili sigortalılık tescilinin yapılmamış olmasında en büyük sorumluluk kurumdadır. Zira, kurum kanunla verilen görevi zamanında yapamamıştır. Bu itibarla, zorunlu sigortalılık kapsamında fiilen çalıştığı hâlde, bu hizmetlerini sigortalılık süresi olarak değerlendiremeyen esnaf ve çiftçimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için gerekli düzenleme mutlaka yapılmalıdır. Her türlü alacak bu tasarıya eklenmişken neden çiftçimizin, esnafımızın, üreticimizin sorunlarına duyarsız kalınmıştır?”
Kalaycı, tasarının, çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinden, esnafımın Halk Bankası ve esnaf kredi ve kefalet kooperatiflerinden aldıkları kredilerden kaynaklanan borçlarını kapsamadığını hatırlattı.
Kalaycı değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Burada Sayın Bakan’a soruyorum: Her türlü alacak bu tasarıya alınmışken, neden çiftçimizin, besicimizin, üreticimizin, esnafımızın kredi borçları bu tasarıya konulmamıştır? Makul bir sebep söyleyin Sayın Bakan, biz de “haklısınız” diyebilelim. Ama gerek Komisyon görüşmelerinde gerekse Genel Kurul görüşmelerinde, bunların kapsama alınmamasıyla ilgili ortaya koyduğunuz hiçbir gerekçe yok. İnşallah bizim önerimiz olacak değerli milletvekilleri, bu konuda desteklerinizi bekliyoruz. Ziraat Bankası ve tarım krediye borçları olan çiftçilerimiz dört gözle bunu beklemektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri