Çiftçi ipotek altında

Birçok çiftçi kredi borcu nedeniyle zor günler geçiriyor. Borç yüzünden evini veya tarlasını kaybedenlerin sayısı artıyor. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, çiftçilerin yüzde 90'ının krediye bulaştığını belirtti

Çiftçinin başı bankalarla dertte. Konya Ovası'nda binlerce çiftçi bankalardan kredi çekti. Bazı çiftçiler banka borçlarını zorda olsa öderken, çok sayıda üretici de borcunu ödeyemiyor. Borcunu ödeyemeyenler evini, tarlasını ve traktörünü kaybediyor. Bölge çiftçisi bugünlerde 'borçlarımı nasıl öderim' diye kara kara düşünüyor. Artan girdi maliyetleri ve atılan yanlış adımlar nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan çiftçiler, banka ve diğer kurumların verdiği kredilere bel bağladı.

ÇİFTÇİYİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Krediye bulaşan çiftçileri ise zor günler bekliyor. Çiftçinin borç yükü her geçen yıl artıyor. Kredi kullananların sayısı her yıl katlanarak artıyor. Bu nedenle yüzlerce çiftçi tarlasını, evini ve ekipmanını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda bir çok çiftçi, tarlalarını bankalara ipotek ettirip borçla üretim yapıyor. Üreticileri uyaran ziraatçiler ise devletten krediler noktasında düzenleme istiyor.

KÖYLÜYE FAZLA AÇILMAYIN UYARISI

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, çiftçilerin banka borçları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çiftçiye, "Fazla açılmayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın" uyarısında bulunan Durmuş Üner, elinde olmadığı için birçok çiftçinin kredi borcunu ödeyemediğini söyledi. Bankalar ve diğer kurumların verdiği sıfır faizli kredilerin çiftçileri cezbettiğini, birçok kişinin ihtiyacı olmadığı halde kredi kullandığını aktaran Üner, "Çiftçiyi zor günler bekliyor" dedi.

ÇİFTÇİNİN YÜZDE 90'I BORÇ BATAĞINDA

Karapınarlı çiftçilerin yüzde 90'ının krediye bulaştığını söyleyen Üner, "İlçede kayıtlı 16 bin 500 çiftçi var. Kayıtlı çiftçilerin önemli bir bölümü kredi kullandı. Kredi kullananların çoğu da sıkıntıda.

Borcu için evini, tarlasını ve traktörünü satan var. Kimi de bankalar arası mekik dokuyor. Borcu borçla kapatıyor. Üreticinin gelirlerinde istikrarsızlık var. Bu nedenle üretici hedef koyamıyor. Girdi maliyetleri artarken, ürün fiyatları ise düşüyor. 2 sene önce mısırı 750 liradan, geçen yıl ise 650 liradan sattık. Girdi maliyetleri yüzde 20 artmasına rağmen fiyatlar düştü. Bu nedenle istikrar yok" sözlerini kullandı.

KREDİ KULLANIMI SINIRLANDIRILMALI

Çitfçilerin bir çok sıkıntıyla karşılaştığını dile getiren Üner, şunları söyledi: "Karapınar'da tarımsal sulama arttı. İlçemiz ülkenin en az yağış alan bölgelerinden biri. Bu nedenle sulama için elektrik kullanımı da fazla. Yüksek elektrik faturaları ödüyor. Kayıp-kaçak bedeli de hayli yüksek. 100 bin liralık bir faturanın 16 bin lirası kayıp-kaçak bedeli olarak tahsil ediliyor. Sıkıntıların çözüme kavuşturulması için devlet bir an önce havza bazlı ürün destekleme modelini hayata geçirmeli. Kredi kullanımına da bir sınırlama getirilmeli. Yoksa üretim zarar görür" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri