Çiçek Bamya Üretiminde Taşova Zirvede

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Taşova ilçesi tanıtım programı düzenlendi. Festivalde Taşova’nın ünlü çiçek bamyası ile hazırlanan kıyafetin cansız manken üzerinde sergilenmesi ve kiraz ile yapılan...

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Taşova ilçesi tanıtım programı düzenlendi. Festivalde Taşova’nın ünlü çiçek bamyası ile hazırlanan kıyafetin cansız manken üzerinde sergilenmesi ve kiraz ile yapılan ay yıldızlı Türkiye haritası vatandaşların dikkatini çekti. Taşova Kaymakamı Engin Uysal, Türkiye’de çiçek bamya üretiminin yüzde 41’ini Taşova ilçesinde üretildiğini söyledi.

Festivalde konuşan Kaymakamı Uysal, ilçede 56 köy, 75 mezra ve 32 bin nüfusun bulunduğunu belirterek, “Amasya’nın doğu kapısı olarak bilinen Taşova geçmişten bugüne büyük önem arz etmektedir. Her ne kadar mülki anlamda ilçe olması 1944 yılında gerçekleşse de 1257 yılında Seyit Nurettin Alpaslan’ın bölgeyi bir ilim merkezi haline çevirmesi ile ilçemiz yüzyıllardır Taşova ve çevresi ‘Taşabad Erenleri’ diye tabir edilen ilim insanları yetiştirmeye devam etmektedir.” dedi.

Seyit Nurettin Alpaslan’ın köyünde bulunan Alpaslan İlköğretim Okulu’nun çok başarılı öğrenciler yetiştirdiğini kaydeden Kaymakam Uysal, “Bu okulumuzda yetişen öğrenciler sınavlarda il birincileri olmuşlardır. Yine bu köyümüzde Hafız Kur'an Kursu açılmış olması bu anlamda kültür mirasımızda ki zenginliğe yaraşır şekilde çok yönlü öğrenciler yetiştirmeye devam etmektedir. Taşova hem eğitim alanında hem diğer alanlarda atılım hamlesi gerçekleştirmektedir.” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN BAMYANIN YÜZDE 41’İ TAŞOVA’DAN

Türkiye’de ki çiçek bamya üretiminin yüzde 41’inin Taşova tarafından karşılandığını belirten Kaymakam Uysal, “İlçemiz bu konuda zirveyi tutmaktadır. Diğer yandan Belevi'nin üzümü, Alpaslanın ve Özbaraklı'nın kirazı, Çaydibi'nin bamyası. Uluköy'ün soğanı, Umutlu-Mülkbükü'nün sera sebze- meyveciliği, Esençay'ın ve Muhacir köylerimizin tütünü, bereketli topraklarımızın kıymetini anlattığı kadar, buralarda çalışan fedakar insanlarımızın emeğini de ülke sathında meşhur kılmaktadır. Turistik mekanlarımız ve tabiat güzelliklerimiz olarak ilçemizin zümrüt yeşili gerdanlığı diyebileceğimiz Boraboy Gölünü ise Sarıçiçek Yaylamız, Boğalı Yaylamız, Şahinler ve Uluköy gölet ve mesire alanlarımız takip etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Taşova tanıtım programında özel hazırlanan tanıtım videosu, şiir sunumu, halk oyunları gösterileri, güreş gösterileri, semazen gösterisi ve mehter marşı gösterileri izleyicilerin beğenisini kazandı. Ayrıca programda Taşova’nın ünlü çiçek bamyası ile hazırlanan kıyafetin cansız manken üzerinde sergilenmesi dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri