Washington Post (WP) gazetesinin CIA’in gizli bir değerlendirmesine dayanarak bugün yayınladığı haberde, Rusya’nın Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazanması için seçimlere mücadele ettiği öne sürüldü.
WP adı açıklanmayan üst düzey bir ABD yetkilinin şu sözlerine haberinde yer verdi:
“İstihbarat ajanları, Rus hükümetiyle bağlantısı olan ve WikiLeaks’e John Podesta’nın da aralarında bulunduğu başkaca şahısların binlerce e-postasını WikiLeaks’e gönderen kişileri teşhis etti.”
Söz konusu yetkili, ABD’li senatörlere yaptığı sunumda, “İstihbarat camiasının değerlendirmesi şudur ki Rusya’nın buradaki amacı bir adayı diğerine karşı desteklemek, Trump’ın seçilmesini sağlamaktı. Bu ortak görüş” dedi.
NYT: CUMHURİYETÇİLERE DE SIZDILAR AMA…
New York Times (NYT) gazetesinde yayınlanan bir haberde de istihbarat servislerinin siber saldırılarda Rusya parmağı bulunduğundan emin olduğu belirtildi.
Haberde, ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, Rus hacker’ların Demokratik Parti’nin yanı sıra, Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin bilgisayar sistemlerine de sızdığını, fakat Cumhuriyetçilerin ağlarından toplanan bilgileri yayınlamadıklarını düşünüyor.
Seçim öncesi gerçekleşen hack saldırıları, Demokratik Parti e-postalarını ve Hillary Clinton’ın en önemli yardımcılarından birini hedef alıyordu.
Ekim ayında ABD yönetimi, saldırılarla ilgili Rusya’yı işaret etmiş ve Moskova’yı ABD Seçimlerini karıştırmakla suçlamıştı.
TRUMP İDDİALARI KESİN BİR DİLLE YALANLADI
Trump’ın geçiş ekibi, WP’nin iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, “Bunlar Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarına sahip olduğunu söyleyen aynı insanlar” ifadesi yer aldı. Rusya da hack suçlamalarını reddetmişti.
Trump, bu hafta Time dergisine verdiği mülakatta konuya ilişkin şunları söylemişti: “Onların seçime müdahale ettiğine inanmıyorum. Hack’i Rusya yapmış olabilir. Çin de yapmış olabilir. Hatta New Jersey’de evinde oturan bazı gençler de yapmış olabilir” demişti.
KÜÇÜK FİKİR AYRILIKLARI VAR, ÇÜNKÜ…
CIA’nin Rusya’nın niyetleriyle ilgili senatörlere sunduğu değerlendirme, 17 istihbarat servisinin verdiği bilgilerle hazırlandı. Fakat ABD’nin resmi görüşü olmak için yeterince güçlü değil. Zira istihbarat yetkilileri arasında bazı ufak görüş farklılıkları bulunuyor.
Haberde görüşü bulunan ikinci bir yetkilinin bu konudaki görüşü şöyle: “Örneğin; istihbarat sevisleri, Demokratların e-postalarını WikiLeaks’e ileten kişilerin Kremlin’deki yetkililer tarafından yönlendirildiğini gösteren spesifik bir istihbarata sahip değiller.”
WikiLeaks Kurucusu Julian Assange, bir televizyona verdiği röportajda, e-postaların kaynağının Rusya olmadığını söylemişti.
OBAMA SORUŞTURMA EMRİ VERDİ
Tüm bu bilgiler ışığında ABD Başkanı, seçim kampanyası süresince Rusların hack saldırılarıyla ilgili “bütünlüklü bir inceleme” yapılması talimatını verdi.
Obama’nın Terörle Mücadele ve İç Güvenlik Danışmanı Lisa Monaco, “Yeni bir eşiğe geçtik ama bunu enine boyuna değerlendirmek ve incelemek, ne olduğunu anlamak ve alınan dersleri açıklamak bize düşer” dedi.
Monaco, Obama’nın 20 Ocak’ta görevi bırakmadan hazırlanan raporu masasında görmek istediğini söyledi. Rapor ise Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper liderliğinde hazırlanacak.