Churchill’in Sovyetlere Karşı Kimyasal Silah Kullandığı İddia Edildi

İngiltere'nin eski Başbakanı Winston Churchill’in Savaş Bakanlığı yaptığı dönemde Sovyetler Birliğine karşı kimyasal silah kullandığı iddia edildi.

İngiltere'nin eski Başbakanı Winston Churchill’in Savaş Bakanlığı yaptığı dönemde Sovyetler Birliğine karşı kimyasal silah kullandığı iddia edildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine açıklama yapan ünlü tarihçi Giles Milton, Rus iç savaşının yaşandığı dönemde, Churchill’in Bolşeviklere karşı zor kullanma konusunda oldukça istekli olduğunu ifade etti. Savaş sırasında Kızıl Orduya karşı Chruchill’in Beyaz orduya destek verilmesi taraftarı olduğunu kaydeden tarihçi Milton, ancak dönem hükümetinin bu durumu desteklemediğini belirtti.

Gazeteye yaptığı açıklamada Milton, o dönem İngiltere’nin, Wiltshire şehrinde bulunan Porton laboratuvarlarında “M Device” adı verilen ve ucunda gaz bölmesi bulunan gizli bir kimyasal silah geliştirdiğini açıkladı.

50 BİN KİMYASAL SİLAH

Churchill’in, M Device kimyasal silahını Rus Bolşeviklere karşı kullandığını öne süren ünlü tarihçi, eski savaş bakanın 1918 yılı Ağustos-Eylül ayları arasında bu silahlardan 50 bin tanesini uçaklara yükletip, Rusya’nın kuzeyinde bulunan Kızıl ordu mevzilerine ve Bolşevikler tarafından kontrol edilen köylere bıraktırdığını ileri sürdü.

Ancak rutubetli sonbahar havasından dolayı silahların etkisinin Churchill’in beklediği kadar olmadığını belirten Milton, İngiliz ulusal arşivinde rastladığı bir raporda, İngiliz bilim adamlarının M Device’ın etkilerini “Kurbanda kan kusması ve bilinç kaybı” olarak tanımladıklarını ifade ediyor.

ZEHİRLİ GAZLARA KARŞI OLMAYI ANLAMIYOR

Milton, gazeteye yaptığı açıklamada, eski Başbakanın sadece Rusya’ya değil, Hindistan’a karşı da kimyasal silah kullanmak istediğini söyledi. Chruchill’in kuzey Hindistan’da ayaklanan kabilelere de kimyasal silah atmak istediğini iddia eden Milton, “Churchill’in anılarında bulduğum bir paragrafta, ‘Dürüst olmak gerekirse, zehirli gazlara karşı bu kadar titizce yaklaşılmasını anlamıyorum.’ ifadesi yer alıyordu.” bilgisini verdi.

Ünlü tarihçi Milton’un “Russian Roulette” (Rus Ruleti) adıyla yeni bir kitabı piyasaya çıktı. Gerçek hikâyelere dayanan kitapta, Bolşevik devriminin ardından Rusya’ya giden bir grup İngiliz casusunun maceraları da anlatılıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri