Chp'liler Tepki İçin Rtük'e Siyah Çelenk Bıraktı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) eleştirdi. Tezcan, “2003 yılının Temmuz ayında dönemin siyasi parti lideri Cem Uzan, bir mitingde Bursa’da konuşma yapıyor. Mitingde...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) eleştirdi. Tezcan, “2003 yılının Temmuz ayında dönemin siyasi parti lideri Cem Uzan, bir mitingde Bursa’da konuşma yapıyor. Mitingde söylediği söz ‘Allahsız Tayyip’ sözü. Sadece söylediği bu söz nedeniyle Star televizyonu başta olmak üzere, Uzan grubuna ait 5 yayın kuruluşunun her birine 30’ar gün yayın durdurma cezası verdi. Kim verdi? Bu kurul verdi. Tayyip’e Allahsız dersen 30 gün kapatma cezası, Atatürk’e küfredersen mükafat veren bir anlayışla RTÜK yönetilemez.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Mahmut Tanal, CHP Ankara il örgütü, yanlı denetim yaptığı gerekçesiyle Bilkent’teki RTÜK Genel Müdürlüğü’ne “siyah çelenk” bıraktı. Çelenk bırakıldıktan sonra açıklamada bulunan Tezcan, özel bir televizyonda yayınlanan 'Resmi Tarihten Gerçek Tarihe' adlı programı eleştirdi. CHP'li Tezcan, programın hakaret ve küfür üzerine kurulmuş bir program olduğunu belirtti. İftiralardan örnek paylaşmak istediğini söyleyen Tezcan, şöyle devam etti:

“Bunlar Atatürk ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne ‘din ve Allah düşmanı, 1. Meclis’te milletvekilleri Allah’a küfür etti’ diyorlar. M.Kemal Atatürk’e ve onun kadrosuna bu kadar utanmazca hakareti, küfrü televizyon ekranlarından 77 milyonun yüzüne baka baka edebiliyorlar, iftira atabiliyorlar. Atatürk ve İnönü küfrü teşvik ediyorlar, bunlarda ırz ve namus yok diyorlar. Bütün yayıncılık anlayışları boyunlarındaki tasmaya bağlı olan bu iftira sahipleri, bu riyakarlar, bu sahtekarlar çıkıp televizyon kanallarında CHP için ‘boyunları tasmalı Allahsız partinin kapı kulları diyorlar. Bu utanmazlara millet olarak cevabını vermek üzere buradayız. Bunlar açıkça milleti tahrik etmeye dönük, milletin milli değerlerini tahkir etmeye dönük yayınlar. Böylesi kurumsal hakaret sistematik biçimde devam ediyor. Bu yayın kuruluşlarını kontrol etmekle, denetlemekle görevli Radyo Televizyon Üst Kurulu sessiz kalıyor. RTÜK kanunu açık. Bu yayın doğrudan doğruya halkı din, mezhep, ırk ayrımı ekseninde kin ve düşmanlığa sevk etmeye dönük bir yayın. Bu yayın, açıkça dini duyguları kullanarak toplumun önemli bir kesiminin değerlerini aşağılamaya, küçümsemeye, tahkir etmeye dönük bir yayın. RTÜK yasasında buna ilişkin yaptırımın ne olacağı açıkça belli. Diyor ki ‘önce para cezası vereceksin ondan sonra devam ederse yayın durdurma cezası vereceksin’. Günlerden beri bu yayın için her hafta şikayette bulunduk. Birinci hafta 12 bin lira para cezası verdiler. Bu kanal aynı yayını artırarak devam etti. İkinci haftadaki yayınla ilgili yayın durdurma cezası vermesi gerekirken, dönüp uyarı cezası vermeyi planlayan bir Radyo Televizyon Üst Kurulu ile karşı karşıyayız. Bu kurul artık iktidarın borazanı olduğunu ya tescil edecektir ya da hukuka sahip çıktığını milletin önünde gösterecektir.”

RTÜK'ÜN, İKTİDARIN TALİMATIYLA HAREKET ETMESİNE TEPKİ

Tezcan, 2003 yılının Temmuz ayında dönemin siyasi parti lideri Cem Uzan’ın bir mitingde Bursa’da konuşma yaptığını hatırlatarak, “Mitingde söylediği söz ‘Allahsız Tayyip’ sözü. Sadece söylediği bu söz nedeniyle Star televizyonu başta olmak üzere Uzan grubuna ait 5 yayın kuruluşunun her birine 30’ar gün yayın durdurma cezası verdi. Kim verdi? Bu kurul verdi. Tayyip’e Allahsız dersen 30 gün kapatma cezası, Atatürk’e küfredersen mükafat veren bir anlayışla RTÜK yönetilemez.” ifadelerini kullandı.

RTÜK’ün iktidar talimatıyla hareket eden tutumuna karşı siyah çelenk bıraktıklarını belirten Tezcan, RTÜK Başkanı ile de görüşeceklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri