Chp'liler İl Özel İdare Malları Bildiri Okunker Ak Parti'liler Salonu Terketti

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına, yine kapanan İl Özel İdaresi'nin mallarının devri konusu damga vurdu. CHP’li üyeler, Başkan Aziz Kocaoğlu’na destek veren bir bildiri okudu. Bu sırada AK Parti’li üyeler salonu terketti,...

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına, yine kapanan İl Özel İdaresi'nin mallarının devri konusu damga vurdu. CHP’li üyeler, Başkan Aziz Kocaoğlu’na destek veren bir bildiri okudu. Bu sırada AK Parti’li üyeler salonu terketti, daha sonra geri döndüler.

Başkan Kocaoğlu’nun katılmadığı toplantıyı, Başkan Vekili Sırrı Aydoğan yönetti. İzmir Valiliği’nin Özel İdare mallarını Maliye Hazinesi'ne devretmesine karşı çıkan CHP’li üyeler, hazırladıkları bildiriyi okudu. CHP’li Meclis Üyesi Hatice Tatlı'nın okuduğu bildiride, şu ifadelere yer verildi: “İzmirlinin alınteriyle, vergileriyle biriktirdiği yerel servet olan İl Özel İdaresi mallarının, belediyeler yerine valinin kararıyla Hazine’ye devredilmesini, İzmirliye yapılan büyük bir haksızlık olarak görüyoruz. Bin 690 gayrimenkulün Hazine’ye devredilmesinin amacının önce özelleştirme ve kimlere nasıl tahsisler yapılacağını tüm İzmirliler merak ediyor. İdare hukukuna göre il genel meclisleri ve belediyeler, yerel yönetimler olup yerelde hizmetle görevlidir. İzmir İl Genel Meclisi kapatılıp hizmet götürdüğü merkez dışı köy ve beldelere hizmet yükümlülüğü Bütünşehir Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenmiştir. Yerele hizmet tek ele, yani İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğine göre İl Genel Meclisi’nin mal varlığı ve hizmet araçlarının da Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerekirken sırf siyasi nedenlerle idare hukukunun temel prensiplerine aykırı davranışla İzmir’e ait mallar merkezî idareye devredilmiştir. İl Özel İdare malı olan makinelerin Karayolları’nın Bergama şantiyesinde çürümeye terkedilmesi, hattâ daha önce köylere verilen vidanjörlerin bile geri istenmesi kamu vicdanını sızlatmıştır. Gelecek kuşaklara yerel servet olarak bırakılacak il özel idare mallarının dağıtımının kentlere göre farklı yapılmış olmasını, çifte standart uygulanmasını, adaletli olmamasını İzmirliler ve biz Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyeleri unutmayacağız. Trabzon’da, Konya’da tüm taşınmazlar ve makineler belediyelere devredilirken İzmir’de neden Hazine'ye, bakanlıklara devredildiğinin öncelikle açıklanması gerekiyor. Sadece İl Özel İdaresi personelini belediyelere dağıtmak yetmez. Bizler yasadaki, 'Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köy personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak alacak ve borçlarını bakanlıklara, Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşu ve ilçe belediyelerine devredilir.' hükmü uyarınca adil bir paylaşım olması gerektiğini savunuyoruz. İzmir halkının hak ve çıkarlarını korumak, belediye meclislerinin siyasi, hukuki ve ahlâki görevidir. Bu nedenle bizler, Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri olarak görevimizi yerine getirmek için tüm çabayı göstereceğimizi, Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun bu konuda verdiği mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceğimizi, İzmirliye yapılan bu haksızlığı unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz.”

ESKİ AK PARTİ'Lİ ÇAKAR: MALLAR BELEDİYEYE VERİLMELİ

AK Parti’den istifa eden bağımsız meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar da toplantıyı terkeden üyelere tepki göstererek, “Bu kentle ilgili önemli konunun mecliste görüşülmesinde sorun yoktur. Burada çıkan karar ve bildirilerin, devlet hiyerarşisi gereği ilgili yerlere gönderilmesi normaldir. Yeni yasayla özel idarenin tüm yetkileri büyükşehir belediyesine geçmiştir. Ayrıca sorumluluklar da artmıştır. Bunun yapılması için de yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekir. Belediye çalışma yaparken merkezî hükümetin payları arttırması gerekirken araç gereç ve malların da belediyeye verilmesi gerekir, çünkü yasa çıkarken bu uygulama vurgulanmıştır. Mal paylaşımı yaparken yerel yönetimlerin öne çıkarılması, kanunun ruhuna uygun olacaktır. Kentte yaşayanlara adil davranmak ve hizmetin önünü açmak herkesin görevidir.” dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan ise toplantıyı terketmeleriyle ilgili şunları söyledi: “İzmir’in gündemini bilinçli bir şekilde meşgul eden, özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetersiz çalışmalarını hepimiz biliyoruz. Bu yetersiz çalışmaları kamuoyunun gündeminden saklamak, gündemden dışarı çıkarmak adına yapay bir gündem oluşturulmaktadır. Bizi çağırın dedik. Ona, ‘Konuşalım, vekillerimize taşıyalım.’ dedik ama başkan bunları yapmıyor. Özel idare, özel idare diye gündemi değiştiriyor.”

Meclis üyeleri, açıklamadan sonra geri dönerek toplantıya devam etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri