Chp'li Toprak: Türkiye, Teröre Destek Veren Ülke Haline Geliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye’nin dış politikası nedeniyle bugün uluslararası alanda terörü destekleyen konuma geldiğini savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye’nin dış politikası nedeniyle bugün uluslararası alanda terörü destekleyen konuma geldiğini savundu. CHP’li Toprak, Türkiye’nin ekonomisindeki gerilemenin 17 Aralık’tan çok önce başladığına dikkat çekerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şiddet içeren söylemlerinin toplumu birbiriyle çatışır hale getirdiğini söyledi.

Konya’da parti il temsilciliğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, 23 Ocak’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Konya’yı ziyaret ederek esnaf ve işadamlarıyla sorunların çözümüne yönelik görüşmeler yapacaklarını söyledi.

"ŞİDDET DİLİ TOPLUMU ÇATIŞTIRIYOR"

Türkiye’nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getiren Erdoğan Toprak, bunun en büyük nedeninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı şiddet ve sevgisizlik dilinden kaynaklandığını ifade etti. Bu şiddet ve sevgisizlik dilinin toplumu birbiriyle çatışır duruma getirdiğini aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Türkiye’nin şu anda en çok ihtiyacı olan toplumda sevgiyi egemen kılmaktır. Sevgi dilini kullanırsak toplumu ayrıştırma değil bütünlüğü sağlarız." dedi.

Türkiye’nin komşuları ve dışişleri politikasının ülkeyi uluslararası alanda ‘teröre destek veren ülke’ konumuna getirdiğini iddia eden Erdoğan Toprak, bu süreçte ekonominin çok daha kırılgan hale geldiğini aktardı.

Türkiye ekonomisinin, dünya ekonomisinde yaşanan süreçlerden çok daha fazla etkilenen bir hale geldiğini aktaran Erdoğan Toprak, "Sayın Başbakan, 17 Aralık’ta ekonomiye dış güçler müdahale etti diyor ama bizim elimizdeki rakamlar öyle demiyor. Türkiye 2013 yılında Kasım ayına kadar 8 milyar dolar bir çıkış var. İşsizlik hızla artmaya başlamış ve maliyetler de ağır ağır yukarı çıkmıştır. Bu görünüyor ki 17 Aralık’tan önce de Türkiye ekonomisine bir şeyler oluyor. Bir de bunun üzerine dış politikadaki hükümetin yanlış izlediği politika, teröre verdiği destekle birleşince Türkiye’nin şu anda gerçekten zor bir süreçten geçtiğini kabul ediyorum. Türkiye uluslararası alanda dostu kalmayan ülke konumuna geldi. Tüm komşularımızla çatışır konuma geldik. Irak, Suriye, İran, Ermenistan ve her tarafla çatışır konuma geldik. Bizi bu noktaya getiren Türkiye Dışişleri Bakanının izlediği politikadır." dedi.

"SURİYE POLİTİKASI, 11 ÜLKEYE İHRACATI ENGELLEDİ"

İzlenen dış politikanın Türk sanayicisinin önünü de kestiğini savunan Erdoğan Toprak, şunları söyledi: "Biz Türk sanayicisinin, esnafının önünü açmak istiyoruz. Suriye ile izlenen yanlış politikanın Türkiye’de işadamlarının 11 ülkeye yapacağı ihracatın önünü kesti. Biz Suriye üstünden 11 ülkeye ihracat yapıyorduk. Bu politikayla o kapılar kapandı. O kapıları kim kontrol ediyor şimdi? Bir terör örgtü: El Kaide. Bugün El Kaide’nin kontrolünde olan bir gümrük kapısı Türkiye’nin dış politikasına yakışmıyor. Biz komşularımızla iyi ilişkiler içerisinde olmalıyız, ticaretimizi büyütmeliyiz. Evet Suriye’de bir insan hakları sorunu vardır. Suriye ile Esad rejimini benimseniyoruz. Kendi insanına sıkıntılar yaşatan bir rejim olabilir. Ama bizim onların içişlerine müdahale etme hakkımızın olmaması lazım. Nasıl ki Sudan devlet başkanını biz burada ağırlıyoruz, Sudan’da da insan hakları sorunu var. El Beşir de kendi ülkesinde 300 bine yakın insanın ölümünden sorumlu. Ama biz ona kalkıp da içişlerine müdahale edelim demiyorsak Suriye’ye de dememeliyiz. Biz sonuçta kendi ülkemizin çıkarlarına bakarız. O ülkedeki insan haklarının sorunu varsa Birleşmiş Milletler (BM)’e taşıyıp BM nezdinde oraya yaptırım uygulamalıyız. Ama biz o ülkenin içişlerine müdahale ettik. Türkiye’de hukuka müdahale ettik, ben merkezli bir politika izledik işte gelinen nokta herkes birbiriyle çatışır noktaya geldi."

"PADİŞAH BİLE HUKUKA DOKUNMADI"

Gazetecilerin HSYK kanun tasarısı hakkındaki sorusuna Erdoğan Toprak şu şekilde cevap verdi: "Bugün 21. Yüzyılda bir başbakanın çıkıp “Ben milli iradeyim, istediğim her şeyi yaparım” demesi cahilliktir. Padişahlar ümmet toplumunda dahi hukuka dokunmazken bugün 2014’te bir başbakan “Ben milli iradeyim, istediğimi yaparım” dediği zaman orada sorarlar ‘Güçler ayrılığı ilkesini Anayasa’da nereye koyacaksın’ diye. O zaman senin padişah olman lazım, seçimleri de askıya alabilirim diyebilmen lazım. Kanunları tanımayan seçimleri de rafa kaldırabilir. Biz CHP olarak dost elimizi uzatıyor. Siyasilerin aldığı kararlar eğer işlerini olumsuz etkiliyorsa 'ben karışmam' diyemezsiniz."

"30 YAŞINDAKİ İRANLI’NIN BAKANLARIMIZI TESLİM ALMASI VİCDANIMI SIZLATIYOR"

CHP’li Toprak, yolsuzluk operasyonunda tutuklanan Reza Zarrap’ın bakanları adeta teslim almasının vicdanını sızlattığını dile getirerek şunları söyledi: "Zarrap diye, 30 yaşında yabancı uyruklu birinin bu hükümetin bakanlarını satın alıp teslim alması sizin vicdanlarınızı kanatmıyor mu? Benim kanatıyor. Devlet memurlarını oraya buraya parayla bakana talimat verip sürdürmesi vicdanları kanatmıyor mu? Yani 30 yaşında bir İranlı kalkacak benim ülkeme gelecek, benim bakanımı uşağı gibi yanına alıp oraya – buraya götürecek. Boynuna bir tasma gibi taktığı kolundaki 700 milyarlık saat takacak. Ben bu soruşturmaları örteceğim. Bütün vatandaşların buna tepki göstermesi lazım."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri