Chp’li Tanrıkulu, Bakan Şahin’e Huzurevlerini Sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e huzurevlerinin durumunu, sorunlarını ve çözüm için neler yapıldığını sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e huzurevlerinin durumunu, sorunlarını ve çözüm için neler yapıldığını sordu.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, "Türk Geriatri Derneği’nin açıklamasına göre, yapılan projeksiyonlar, gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfusun oranın gittikçe artacağını göstermektedir. Nüfus içindeki yaşlı oranının artması, bu kesimin bakımı sorununu da beraberinde getirecektir. Özel bir huzurevine gidecek maddi kaynağı olmayan veya ailesi tarafından bakılamayacak olan bu nüfusun sağlık, barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerekecektir." dedi.

Tanrıkulu bu bağlamda şu soruları yöneltti: "Bakanlığınıza bağlı özel huzurevleri güncel ihtiyaca cevap vermekte midir. Kaç huzurevinde, kaç kişiye bakılmaktadır. Bakanlığınızın denetlediği, özel kişiler tarafından denetlenen özel huzurevlerinin kapasitesi ne kadardır. Bu kapasitenin doluluk oranı nedir. Özel huzurevlerine, yaşlıların barınması için 2012 yılında aktarılan kaynak ne kadardır. Nüfusun gittikçe yaşlanacağı düşünüldüğünde, mevcut huzurevleri yeterli olacak mıdır. 2023 yılına kadar açılmasına karar verilen huzurevleri var mıdır. Gelişmiş bölgeler ile gelişmemiş bölgeler karşılaştırıldığında, huzurevlerinin bu bölgeler arasında dağılımı adil midir. Demans gibi yaşlılığa bağlı hastalıkların görüldüğü özel bakım yaşlıları için bakanlığınıza bağlı kurumların sayısı yeterli midir. Huzurevlerinin Bakanlığınız tarafından işletilmesine devam edilecek midir. Bunların belediyelere veya özel sektör işletmelerine devri söz konusu mudur. Bu kurumlarda çalışan sosyal hizmet uzmanı, psikolog gibi mesleki kadroların sayısı yeterli midir. Özel Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım Yönetmeliği mevcut ihtiyaçlara cevap vermekte midir. Vermiyorsa bu yönetmeliğin değiştirilmesi gündeminizde yer almakta mıdır. Gündeminizde yer alıyorsa, hangi maddelerinin değiştirilmesi düşünülmektedir?"

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri