Chp'li Öztrak: Merkez Bankası Başkanı Nokta Kur Hedefi Veremez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Merkez Bankası Başkanı nokta kur hedefi vermek gibi büyük bir yanlışı yapamaz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Merkez Bankası Başkanı nokta kur hedefi vermek gibi büyük bir yanlışı yapamaz. Hele hele dalgalı kur rejimindeyken." dedi.

    Faik Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öztrak, ABD Merkez Bankası’nın piyasalara verdiği likiditenin miktarında bir değişiklik yapmayacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, "Türkiye’yi yöneten hükümet tarafından bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. AKP hükümeti, bu yalancı bahara kanıp, eski pradigmalarına geri döner, mahalli idare seçimlerine yine vatandaşı borca batırarak ve istikrar türküleri söyleyerek gidebileceğini düşünürse bu ülkeyi çok ciddi sıkıntıya sokar." diye konuştu.

    İç borç miktarına dikkat çeken Öztrak, "Cumhuriyet tarihi boyunca AKP’den önceki tüm iktidarlar 95 milyar dolarlık iç borç yaparken, AKP 11 yılda 138 milyar dolar iç borç yaptı. Devletin iç borcu, dolar cinsinden, AKP elinde 2,5 kat arttı." şeklinde konuştu.

    Uluslararası Para Fonu Finansal Erişim Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’deki her bin yetişkinin 875’inin bankalara borçlu olduğuna dikkat çeken Öztrak, "Bu oran ile Türkiye, 83 ülke arasında, Singapur’dan sonra, bankalara en çok borçlu vatandaşa sahip ikinci ülke konumunda." ifadesini kullandı.

    Türkiye’nin borçla şişirilen bir büyümeden, kendi iş gücünü üretime koşacak, üretime koştuğu iş gücüne hak ettiği kazancı sunacak bir büyüme modeline geçmek zorunda olduğunu söyledi.

    Türkiye’nin kırılganlıklarının artık gizlenemez hale geldiğini kaydeden Öztrak, "Bu yılın temmuz ayı itibariyle Türkiye’nin net döviz açık pozisyonu 419 milyar dolardır. Yine haziran itibariyle reel sektördeki şirketlerin 165 milyar dolar döviz açık pozisyonu bulunmaktadır. Önümüzdeki bir yılda Türkiye’nin çevirmesi gereken borç miktarı 164,5 milyar dolardır.” diye konuştu.

    "MERKEZ BANKASI BAŞKANI NOKTA KUR HEDEFİ VEREMEZ"

    Öztrak konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Daha önce TCMB Başkanı’nın yıl sonu için dolar kurunun 1.92 TL olacağına yönelik açıklamalarını eleştirmiştiniz. Hatta kur 1.92 TL olmazsa TCMB Başkanına dava açma yolunu önermiştiniz. Şimdi kur hızla aşağı gidiyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Öztrak, "Merkez Bankası başkanlarının dalgalı kur rejimi uygulanırken kurla ilgili nokta hedef vermeleri büyük hatadır. Zaten ABD Merkez Bankası son kararını almadan önce bizim Merkez Bankası Başkanı bu yaptığının aktif iletişim politikası çerçevesinde bir tahmin olduğunu, hedef olmadığını söyleme noktasına kadar geldi. Dolar kuru bugün 1.96 TL, TCMB Başkanı’nın Aralık ayında 1.92 TL’lik hedefi de orada duruyor. Bu hedefle ilgili söylediğim her şey geçerlidir. Bir Merkez Bankası Başkanı nokta kur hedefi vermek gibi büyük bir yanlışı yapamaz. Hele hele dalgalı kur rejimindeyken." cevabını verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri