Chp’li Özel’den Bakan Yıldız’a 'Soma Faciası' Soruları

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Özel, önergesinde, Soma’da yaşanan facia sonrası oluşturulan bilirkişi heyetinin nihai...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Özel, önergesinde, Soma’da yaşanan facia sonrası oluşturulan bilirkişi heyetinin nihai raporunu sordu.

Özel, soru önergesinde, Soma faciasının yaşandığı Eynez Ocağı ile ilgili olarak, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 Temmuz’da, “yer altı maden ocağında bu haliyle mevcut bütün delillerin toplandığı hususunda birlikte değerlendirildiğinde bu tarihten sonra yapılacak soruşturma aşamasında herhangi bir adli işlem kalmadığı anlaşılmaktadır” denildiğini hatırlattı.

Özel, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “13 Mayıs faciasından 4 gün sonra maden ocağına girebilen bilirkişi heyeti, ocak içindeki karbonmonoksit gazının, normal seviye olan 50 PPM'den 10 kat fazla olan 500 PPM'e kadar yükseldiğini ve buna rağmen işçilerin çalıştırılmaya devam ettirildiğini ortaya koymuştu. İki ay sonra yani 17 Temmuz tarihinde Eynez ocağına yeniden incelemeye giden heyet bu incelemede gerek yangının devam etmesi gerekse de su birikintisi ve göçükten dolayı çok fazla ilerleyememiş, yangının olduğu alanlardaki çeşitli malzemelerden örnekler ile sabit sensörlerin verilerini alıp incelemelerini tamamlamıştır. Bu incelemenin ardından elde ettikleri verilerin ise raporlarını yazmaları için yeterli olduğunu açıklamışlardır. Bunun üzerine de Savcılık, ocağın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devredilmesine karar vermiştir.

Ancak, henüz davanın başlamadığı ve soruşturmaların tamamlanmadığı bir durumda, bilirkişi raporuna itiraz gelebileceği gibi, mahkeme yeni araştırmalar da isteyebilecektir. Eynez ocağının Soma kömür işletmelerine devredilmesi kararı ise soruşturmanın sağlıklı yürümesi açısından oldukça sakıncalıdır. Diğer taraftan da Soma Kömür İşletmelerine ait Işıklar ve Atabacası ocaklarında da üretime geçilmesi için son hazırlıkların yapıldığı ve MİGEM’in raporunun olumlu olması durumunda ocaklarda yerinden üretime geçileceği yönündeki bilgiyi geçtiğimiz günlerde Soma Kaymakamlığı açıklamıştır” dedi.

Özgür Özel, Bakan Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Yıldız’a şu soruları sordu; “Soruşturmayı yürüten savcılığın 30 Ağustos tarihine kadar bilirkişi heyetine süre uzatımında bulunduğu haberlerinin ardından raporun 30 Ağustos tarihine de yetişmeyeceği iddiası basına yansımıştır. Bilirkişi heyetinin raporunu ne zaman tamamlaması beklenmektedir? Faaliyeti durdurulan ocaklarda eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmalar tamamlanmış mıdır? Tamamlanmış ise her 3 maden ocağında bugüne kadar hangi eksiklikler tamamlanmıştır? Teftiş kurulunun son inceleme raporunda ocaklarda eksik olan hususlar nelerdir? Müfettişler kazadan sonra Işıklar ve Atabacası ocaklarını kaç kez denetlemişlerdir? Uygun rapor verilmesi halinde, Işıklar ve Atabacası ocaklarının ne zaman faaliyet geçmesi düşünülmektedir? Yine uygun rapor verilmesi halinde Eynez ocağının ne zaman faaliyete geçmesi düşünülmektedir? Soma Araştırma Komisyonu’nun 25/06/2014 tarihli toplantısında ortaya çıkan ve tutanaklarda kayıtlı olan; kazadan sonra Işıklar ocağında yapılan incelemede Oksijen, Karbonmonoksit ve Metan gazını ölçen izleme sensörlerine dışarıdan temiz hava getiren boru delinmek suretiyle temiz hava üflettirilerek sistemin ve müfettişlerin kandırılmaya çalışılması hususunda ayrıca bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise, müfettişleri kandırmaya çalışan kişi/kişiler kimlerdir? Işıklar ocağında yaşanan bu olayda olduğu gibi, devam eden ve tamamlanmış diğer incelemelerde de (Eynez, Işıklar, Atabacası ocakları için) benzer sahtekarlıklara rastlanmış mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Soma Kömür İşletmelerine 13 Mayıs tarihinden önce yapılan denetimlerde herhangi bir kusur bulmayan müfettişler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu kişiler hakkında nasıl bir işlem uygulanmıştır? Başlatılmamış ise, bunun nedeni nedir?”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri